Comisiile parlamentare de specialitate au prezentat ieri rapoartele asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii (SRI) pe anii 2002, 2003 si 2004. Chiar daca cele trei rapoarte prezinta aspecte din sfera sesizarilor transmise catre organe precum Parchete, Ministerul Public sau Ministerul Administratiei si Internelor, concluziile SRI tradeaza dificultati in gestionarea actelor teroriste sau a unor grupuri de interese pozitionate avantajos in anumite sectoare economice romanesti. Principalele controverse iscate de prezentarea activitatii institutiei au fost legate de lipsa unei analize a acestora pana in prezent.

Cu toate ca intre 2002 si 2005 rapoartele prezentate de SRI nu au fost analizate, institutia se lauda cu o crestere semnificativa a numarului de sesizari sau o "evidenta crestere a gradului de esentializare a informatiilor". Radu Stroe, presedintele Comisiei Comune Permanente a Camerei Deputatilor si Senatului, a descoperit mai multe puncte albe ale activitatii institutiei conduse de Radu Timofte.

"In cursul anului 2003, structurile centrale si teritoriale au obtinut 42.797 de informatii primare pe profil, cu 4,8% mai mult comparativ cu anul precedent", se arata in raportul pe 2003. Un punct important in prezentarea activitatii institutiei il reprezinta actiunile de protectie fata de riscurile de natura teroriste. Daca in 2002 a fost elaborata "Strategia nationala de prevenire si combatere a terorismului" care s-a ocupat de evaluarea constanta a tuturor riscurilor, anul 2003 este marcat de angajarea Romaniei in campania antiterorista internationala si participarea cu trupe in Irak si Afganistan.

Dupa cum arata raportul, in aceasta perioada au fost descoperite peste 1.300 de arme de diferite tipuri detinute cu forme legale si au fost retinute si predate altor organe peste 160 de persoane. Din punct de vedere al informatiilor clasificate, in 2002 SRI a participat la stabilirea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si la elaborarea normelor privind protectia informatiilor clasificate NATO la noi in tara, iar in 2003 au fost constituite puncte de lucru care indeplinesc cerintele de securitate fizica a personalului si a documentelor. O problema majora semnalata de rapoarte o reprezinta managementul resurselor umane si bugetul redus alocat SRI. Perioada 2002-2004 este marcata de necesitatea inlocuirii personalului trecut in rezerva si de elaborarea Strategiei de pregatire profesionala a personalului SRI.

Timofte, crutat de liberali

Faptul ca aceste rapoarte intocmite la finalul fiecarui an de activitate a institutiei nu au fost analizate pana in prezent a fost subiectul de atacuri din partea mai multor parlamentari, care au considerat analiza de acum "o pierdere de timp" sau care i-au cerut lui Radu Timofte explicatii cu privire la acest lucru. In plus, liberalii s-au abtinut de aceasta data si nu au mai cerut, ca de obicei, demiterea lui Timofte.

Nemultumirile deputatilor au fost legate de relatia SRI cu alte institutii, de beneficiarii informatiilor detinute de institutie, dar si de necesitatea legislatiei in vigoare. "Nevoia de lege este mai acuta decat oricand. SRI nu face altceva decat sa aplice legea", a fost raspunsul lui Timofte la parerea chestorului Eugen Nicolicea, care a afirmat ca actuala legislatie este "depasita".

Intrebat daca este multumit de combaterea actiunilor de mare coruptie, seful SRI a afirmat ca institutia nu este in masura sa faca astfel de aprecieri. Tot in dezbaterea de ieri din plenul reunit al celor doua Camere au fost aduse in discutie cazurile "Rosia Montana" sau "mafia pamantului". Pe ordinea de zi a sedintei de ieri figurau si alte peste 20 de puncte, printre care proiectul de lege privind statutul parlamentarului si Raportul Bancii Nationale, prezentat de guvernatorul Mugur Isarescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.