Liderii PSD au iesit ieri in formatie completa sa atace bilantul prezentat la un an de guvernare de Alianta DA. De la contraofensiva PSD nu a lipsit nici fostul presedinte Ion Iliescu, venit, conform propriilor declaratii, sa se solidarizeze cu partidul. Liderii au vorbit pe rand, in ordinea ierarhica: mai intai Mircea Geoana, apoi Adrian Nastase, urmat de Miron Mitrea, iar ultimul pe lista, dar cel mai virulent, Ion Iliescu.

Mircea Geoana a atacat bilantul Aliantei pe motiv ca in locul unui raport adresat natiunii, Alianta a desfasurat "un miting electoral anti-PSD". Dar, potrivit lui Geoana, atitudinea anti-PSD "nu tine loc de bunastare, de coerenta si de eficacitate in guvernare". Pentru presedintele PSD, bilantul reprezinta "o ascundere a gunoiului sub pres", fiind plin de atacuri vicioase la adresa opozitiei. Geoana s-a mai plans de "demonizarea opozitiei" si a condamnat "lipsa de barbatie a lui Tariceanu, care cerea mila PSD asta-vara pentru a ramane la putere".

Bilantul semnifica "preluarea de facto a Aliantei de catre presedintele Basescu", moment in care Tariceanu a preluat "un rol de figurant", a interpretat Geoana evenimentul de duminica. El a promis ca anul 2006 va fi dedicat de PSD "cu toata puterea si unitatea regasita a partidului" pentru a face actuala putere sa plece de la guvernare. Desi cu o zi in urma partidul hotarase sa intrerupa dialogul politic cu puterea, ieri Geoana a contrazis aceasta decizie si a afirmat ca PSD ramane rational, ca nu va intrerupe dialogul politic, dar ca nu va pierde nici o ocazie de a face Guvernul sa plece.

"Statul politienesc"

Adrian Nastase a interpretat bilantul Aliantei in mod ironic drept "cat mai putina administratie, cat mai multa demagogie". Potrivit fostului premier, singura idee din acest raport este "teama de a pierde puterea, in particular teama de PSD", intalnirea liderilor Aliantei avand caracterul unei "susanele festiviste cu amenintari voalate". Tonul lui Nastase a devenit de-a dreptul sumbru cand a vorbit de "depunerea de coroane la mormantul democratiei" si de intarirea "statului politienesc".

El l-a acuzat pe premier ca ascunde adevarul economic al Romaniei, iar pe presedintele tarii ca a facut "trafic de influenta", dar nu in sensul clasic, ci in acela de corupere a democratiei pentru ca spune reprezentantilor unor partide ce sa faca. Nici Miron Mitrea nu a fost mai bland cu Alianta, despre care a afirmat ca "merge de-a busilea si ridica capul cand intra in sala Basescu". El si-a exprimat speranta ca va veni un moment in care Tariceanu sa nu se mai teama de anticipate.

Cea mai buna guvernare

Cel mai lung si mai colorat discurs i-a apartinut insa lui Ion Iliescu. E prima oara dupa Congresul din aprilie cand fostul presedinte se afiseaza la o conferinta de presa cu toti cei trei lideri pe care i-a acuzat multa vreme de tehnicile necinstite prin care l-au lasat fara presedintia partidului. Acum insa, Iliescu a fost alaturi de partidul greu incercat de "un atac nu doar nemeritat, ci bazat pe un comportament lipsit de spirit democratic". Dupa care, fostul presedinte s-a lasat furat de o mica lectie despre democratie pe care a servit-o jurnalistilor.

Cat despre bilant, acesta a fost "prezentarea mincinoasa a unor lucruri", de vreme ce s-a afirmat ca ar fi cea mai buna guvernare de dupa 1990, cand, de fapt, "cea mai buna guvernare a fost intre 2001 si 2004", potrivit fostului presedinte. "Ei vin cu minciuni, infatuare si agresivitate. Este un atac insalubru si inurban", a sarit Iliescu in apararea partidului. El l-a acuzat pe Basescu si ca nu este "un factor coagulant" si ca nu-si respecta fisa postului de presedinte. Totusi, nu prezenta lui Basescu la intalnirea Aliantei ar fi neconstitutionala, potrivit lui Iliescu, ci "maniera in care s-a prezentat, pozitiile pe care le-a exprimat".

Mama lui Nastase a fost amenintata pe strada

Adrian Nastase a confirmat ieri o afirmatie facuta anterior la un post de televiziune despre primirea unor amenintari de catre mama lui, care ar fi fost atentionata sa aiba grija cum merge pe strada. "E o hartuire din partea unora care nu sunt din zona PSD", a explicat Nastase, care a adaugat ca are cateva numere de masini inregistrate, dar ca nu doreste deocamdata sa dea mai multe amanunte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.