Fostul ministru al Agriculturii in perioada CDR, Vasile Lupu, le-a cerut sambata liderilor Aliantei DA sa-si tina angajamentele electorale facute in timpul campaniei, de restituire a proprietatilor Bisericii din Bucovina. Aflat la o dezbatere publica initiata de catre reprezentanti ai Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Lupu a amintit, potrivit Mediafax, promisiunile in domeniu lansate de catre Stolojan si Basescu.

Prezenti, la 1 iulie 2004, la Sucevita, cu o zi inainte de comemorarea, la Putna, a 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, cei doi, alaturi de actualul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, au promis ca daca vor castiga alegerile vor retroceda terenurile forestiere Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina. Clerul din Bucovina revendica un total de 192.000 de hectare de padure, in baza unui adevarat vraf de documente care atesta dreptul de proprietate asupra acestor terenuri inca din perioada dominatiei habsburgice.

Lupu a sarit in apararea Bisericii bucovinene apreciind ca Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina nu a fost desfiintat legal in anul 1949 pentru ca decretul respectiv nu a fost publicat in Monitorul Oficial. El a aratat ca in textul Legii 247/2005 s-a prevazut ca pentru astfel de cazuri reconstituirea dreptului de proprietate se face in forma de proprietate la data preluarii de catre stat.

Fostul ministru l-a acuzat pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca s-a pronuntat in legatura cu proprietatea Fondului Bisericesc fara sa fie in cunostinta de cauza. Lupu nu a uitat nici interesele economice particulare ale unora care, prin intermediul Regiei Nationale a Padurilor (RNP), constituie o frana in procesul de retrocedare a proprietatilor ecleziastice. El a dat exemplul silvicultorilor din RNP carora "li s-au intunecat mintile" cand au constatat ca procesul de restituire a terenurilor forestiere, ii vaduveste de asemenea si de constructiile realizate, printre care cabanele de vanatoare "de desfat si dezmat".

La randul sau, IPS Pimen Suceveanul a aratat ca retrocedarea proprietatilor Fondului Bisericesc inseamna "un act de drept intr-un stat de drept", precizand ca terenurile forestiere revendicate sunt proprietate a Bisericii din Bucovina "o proprietate privata de interes public".

In opinia sa, retrocedarea acestor proprietati ar oferi Bisericii mijloacele materiale si financiare necesare pentru prezervarea unor adevarate valori nationale precum sunt manastirile. Altfel, a avertizat el, valorile de patrimoniu din Bucovina risca sa fie concesionate daca Biserica nu va avea surse de finantare pentru a le ingriji si "daca se refuza in continuare aplicarea Legii de retrocedare a Fondului Bisericesc".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.