Un studiu al Institutului pentru Politici Publice (IPP) privind migratia politica arata ca in acest an, aproape in fiecare zi un primar a trecut de la o formatiune politica la alta. Totusi, autorii studiului sustin ca migratia primarilor inregistreaza scaderi comparativ cu alti ani. Astfel, daca la un an dupa alegerile din 2000 migratia cunostea un nivel de 22 la suta - iar in 2003 ajungea la 37,2 la suta, prin comparatie, in 2005, la un an dupa ultimele alegeri locale, migratia primarilor atinge 10,2 la suta.

Daca traseul politic al celor care isi parasesc partidul este destul de greu de anticipat, nu acelasi lucru se poate spune si despre motivul "dezertarilor". Cauzele migratiei politice raman aceleasi, potrivit IPP, respectiv "tehnicile represive si defavorizarea". "Multi dintre primarii care au migrat au facut-o pentru a scapa de presiunea institutionala exercitata de autoritatea centrala. Iar aici ma refer la controale, amenzi, prefectul ataca actele in contencios administrativ. O a doua cauza a fost lipsa de finantare", apreciaza Cornel Popescu, conferentiar universitar la Facultatea de Drept Bucuresti.

Mai putin de jumatate dintre cei care au migrat in ultimul an sunt aceiasi care, in 2001, paraseau fie PNL, fie PD in favoarea PSD, sustine Adrian Moraru. In mod surprinzator, in acest an, PSD a si recuperat, dar a si pierdut primari. Principalul partid de opozitie a pierdut 110 primari in favoarea PNL sau PD, dar a si atras alti aproape 60 de primari de la alte formatiuni politice.

Cu toate acestea, PSD detine in continuare jumatate din numarul total al primarilor din tara. IPP mai sustine ca proiectul legislativ privind interzicerea migratiei politice a primarilor, parlamentarilor si consilierilor judeteni este neconstitutional si contraproductiv. Proiectul de lege incalca drepturi fundamentale de exprimare, dreptul la libera asociere si nu elimina cauzele migratiei, adica presiunile din partea unei autoritati superioare ierarhic, afirma reprezentantii ONG-ului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.