Pentru ca Parlamentul European (PE) a acceptat inlocuirea termenului de "autoguvernare" cu "autonomie culturala" in problema drepturilor minoritatilor, deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca politicienii care s-au opus proiectului maghiar nu mai pot ataca articolul referitor la autonomia culturala a minoritatilor.

Presedintele grupului parlamentar al UDMR de la Camera Deputatilor, Marton Arpad, a spus ca, in urma deciziei PE, criticii proiectului de lege al UDMR trebuie sa accepte autonomia culturala a minoritatilor. "Dupa adoptarea acestui raport, nici un politician responsabil nu poate spune ca din proiectul de lege privind statutul minoritatilor trebuie sters articolul referitor la autonomia culturala", a aratat Marton, care a adaugat ca in textul raportului se precizeaza ca Romania trebuie sa adopte masuri suplimentare pentru protectia minoritatilor pe baza subsidiaritatii si autonomiei culturale. In ceea ce priveste colaborarea cu partenerii din coalitie pe marginea statutului minoritatilor, deputatul UDMR a indicat ca decizia Consiliului National de Conducere al Coalitiei de infiintare a unei comisii mixte care sa impace opiniile opuse a demonstrat ca democratii sunt principalii contestatari ai legii statutului minoritatilor.

Marton a spus ca, pana acum, comisia mixta a discutat amendamentele la 39 de articole din cele 78 pe care le are proiectul de lege si a adaugat ca doar problema autonomiei culturale a fost indelung dezbatuta. Liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat ca gestul forului european de adoptare al raportului Moscovici a indicat ca PE cere Romaniei o lege a minoritatilor. "Parlamentul european a spus ca situatia minoritatii maghiare trebuie rezolvata in baza principiilor subsidiaritatii si al autonomiei culturale", a aratat Marko. Liderul UDMR a spus ca adoptarea raportului arata ca este necesara infiintarea unui invatamant superior de limba maghiara care sa fie profesionist si a asigurat ca maghiarii inteleg prin autonomie culturala colaborare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.