Ana Birchall si Rovana Plumb, avindu-i in spate pe Geoana, respectiv Nastase, isi disputa azi presedintia organizatiei de femei din PSD. Competitia acerba le-a facut sa nici nu se mai salute. Noi le-am convins sa dialogheze.

Va e frica de adversara?

Ana Birchall: Nu, nu mi-e frica. Candidez pentru platforma mea.

Rovana Plumb: Imi place competitia. Dar in orice eveniment important din viata mea sint implicata si emotional.

O sa o bateti?

A.B.: Eu cred ca da. Nu as fi intrat daca nu as fi crezut ca am sanse sa cistig.

R.P.: Nu, in nici un caz... Aaa, sa o bat in ghilimele... (Ride). Nu stiu. Nu eu decid, ci colegele mele care isi vor exprima in mod democratic votul.

De ce vreti scaunul Rovanei?

A.B.: Doar unul dintre ele. E o realitate ca ocupa prea multe functii. In momentul de fata, o persoana imi ocupa mie doua locuri, imi blocheaza accesul unei alte colege.

Dar nu e locul ei? Nu pe ea a pus-o Adrian Nastase in fruntea femeilor din PSD...?

A.B.: Nu stiu daca e locul ei. Este presedinte interimar, a fost numita la o sedinta. Sincer, nu cunosc amanuntele astea de culise cum a fost pusa acolo.

R.P.: Nu ocup scaunul nimanui. Conform Statutului indeplinesc criteriile. Am fost aleasa la Congres vicepresedinte al PSD. Daca voi fi aleasa presedinte al organizatiei de femei, cite o vicepresedinta, prin rotatie, va participa la sedintele Biroului Permanent al PSD. Astfel, femeile vor cistiga un loc.

"Salut si femeia de serviciu" Nu va mai vorbiti?

A.B.: Am salutat-o si la Pitesti. Nu stiu daca mi-a raspuns, iar in ultima perioada nu imi mai raspunde la salut. E adevarat.

R.P.: Am fost educata sa raspund la salut. Intotdeauna cind intru intr-o institutie salut de la portar, de la primul om pe care il intilnesc. Salut si femeia de serviciu.

E dura competitia?

A.B.: Stiu ca am intrat intr-o competitie dura. Am vazut si citeva articole calomnioase la adresa mea si a familiei mele. Dar eu nu inteleg sa fac politica asa si nu voi apela niciodata la astfel de gesturi.

R.P.: Pot sa va spun punctul meu de vedere. Eu sint un om onest. Fiecare dintre noi raspundem in fata constiintei noastre. Eu stau dreapta in fata constiintei mele. Eu nu nu am facut asa ceva. Sint convinsa ca politica poate fi facuta cu eleganta si cu onestitate.

Ce puteti face pentru femei si contracandidata nu poate face?

A.B.: Profesionalismul ma caracterizeaza si cred cu tarie in faptul ca aceasta organizatie trebuie sa dobindeasca mai multa personalitate si virful activitatii noastre nu trebuie sa fie in actiunile de Craciun si de Pasti.

R.P.: In 11 ani de politica am invatat ca trebuie sa fii un foarte bun jucator in echipa. De unul singur nu se poate face nimic.

Au femeile din Romania un rol decorativ in politica?

A.B.: Din pacate, discriminarea de gen nu este o problema teoretica, ci este, din pacate, o realitate. Si trebuie sa ne punem serioase probleme ca 51% din populatia Romaniei este reprezentata de femei. De aceea unul dintre obiectivele mele si o raspundere personala a presedintei femeilor este tocmai investirea in formarea politica a femeilor.

R.B.: Absolut nu. Femeile au un rol important de care barbatii trebuie sa tina seama. Noi am demonstrat din plin acest lucru. Avem peste 2.000 de femei consilieri, primari... In Parlament sint 18 din 156 de mandate PSD. Asta inseamna 11%. Un procent similar cu cel din anul 2000. Nu sintem multumite de acest lucru. Vinovati sintem toti, si conjunctura aliantei cu PUR.

Va bateti pentru Geoana?

A.B.: Ma bat pentru principiile pe care Mircea Geoana vrea sa le implementeze in acest partid.

Va bateti pentru Nastase?

R.P.: Ma bat pentru principii si nu pentru oameni. Sigur, in cariera mea politica m-am atasat mai mult de anumiti oameni de la care am primit sfaturi.

Va sustine Geoana?

A.B.: Asta intrebati-l pe el.

Va sustine Nastase?

R.P.: Adrian Nastase este adeptul unor principii, este un om care are viziune politica. Nu sint nici omul lui Mircea Geoana, nici omul lui Adrian Nastase, sint omul partidului. Iar in ceea ce-i priveste pe ei, pot spune ca au propria organizatie de femei in familie. Fiecare dintre cei doi are o familie in care femeia, sotia, este una puternica, desteapta, luptatoare si care da forta liderului.

Ba al meu e mai frumos Cine e mai frumos, Geoana sau Nastase?

A.B.: (Ride) Nu stiu, nu m-am uitat la nici unul din punctul asta de vedere. Eu cred ca fiecare are si lucruri pozitive, si negative.

R.P.: Amindoi au sarmul lor, au umor, au un comportament deosebit de frumos fata de colegele de partid. Frumusetea vine si din interiorul sufletului, este definita si de caldura cu care le vorbesti oamenilor. Sint momente in care trebuie sa fii si autoritar. Amindoi au puncte tari in ceea ce priveste intrebarea pe care mi-ati pus-o.

Dar dintre toti politicienii?

A.B.: Frumusetea exterioara sau frumusetea interioara? Eu ii respect principiile si valorile lui Geoana. Pentru mine este un exemplu de politician. M-am regasit in ideile pe care le promoveaza.

R.P.: Care este mai frumos sau care imi place mie? Mie imi place Adrian Nastase.

Vanghelie

A.B.: Nu stiu, toata lumea vorbeste despre Vanghelie intr-un sens peiorativ, dar ceea ce a facut in sectorul lui cu profesorii si cu scolile e un exemplu.

R.P.: Orice om are defecte si calitati. La Vanghelie trebuie sa ne uitam si la partea buna. Nu degeaba a fost ales de doua ori primar.

Cum e sa fii in acelasi partid cu Hrebenciuc, Mazare si Oprisan?

A.B.: Sincer, nu stiu. Cred ca altul este obiectul interviului.

R.P.: Nu ma simt bine intr-un partid despre care se spune ca e corupt. De foarte multe ori am fost necajita de atribuirea acestei etichete. Voi lupta ca imaginea acestui partid sa se schimbe.

Basescu - cu suvita sau fara?

A.B.: (Ride) Pentru mine e acelasi. Si cu suvita, si fara. Habar n-am.

R.P.: Fara suvita.

Cind ati pus mina ultima oara pe o cratita?

A.B.: Azi dimineata. I-am facut o omleta fiului meu.

R.P.: Ultima oara... mina pe o cratita? Nu-mi aduc aminte. De mult. Din 1996 eu m-am dedicat foarte mult vietii profesionale fara sa-mi neglijez familia. Dar in ceea ce priveste gospodaria, recunosc ca lucrurile acestea nu-mi sint la indemina. Sint ani buni de cind nu am reusit sa gatesc decit de sarbatori.

Ce zice sotul ca lipsiti prea mult de acasa?

A.B.: Am un sot absolut superb, o familie foarte frumoasa, un baietel de patru ani si jumatate. Sotul meu a inteles dorinta mea de a ma implica activ in politica si respecta lucrul asta.

R.P.: S-a obisnuit si ma sprijina.

Hilary vs. Zita Modelul de femeie politica

A.B. Eu o admir foarte mult pe Hilary Clinton. Si imi place si admir forta cu care Margaret Thatcher s-a impus intr-o Marea Britanie destul de complicata la momentul respectiv.

R.P.: Zita Gurmai, Margaret Thatcher, Madeleine Albright, Condoleezza Rice. Din Romania le apreciez pe toate colegele mele care sint politician. Am deosebita admiratie pentru Ecaterina Andronescu, pentru Hildegard Puwak... Este un om politic de la care am avut ce sa invat si o respect... Cu fondurile europene? Este o problema a familiei Puwak, care va fi solutionata de catre institutiile abilitate. Le admir deopotriva si pe celelalte colege deputat si senator.

Reforma lui Geoana

A.B.: Toata lumea vorbeste despre reforma in partid. Dar hai sa vedem ce inseamna reforma... Curatenie? Pai bun, curatenie inseamna taieri de capete sau promovare de idei noi, de oameni noi?

R.P.: Reforma in PSD nu a inceput de la Congresul din aprilie. Ci de cind noi am adus in fata o noua abordare, un nou PSD. Dar reforma trebuie sa continue.

Ana Birchall

Are 33 de ani si este in PSD de 11 luni. L-a cunoscut pe Mircea Geoana in 2002 in America, atunci cind isi facea doctoratul la Yale. A lucrat o vreme ca avocat pe Wall Street. Apoi s-a intors in Romania si a lucrat cu Geoana in MAE. In prezent ocupa functia de secretar executiv al PSD pentru egalitatea de sanse.

Rovana Plumb

Are 45 de ani, dintre care 11 in PSD. Este actionar principal la firma de cosmetice "Gerovital". Intre 2001 si 2004 a fost secretar de stat in guvernul Nastase, conducind Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului. Este deputat PSD si presedinte interimar al organizatiei de femei.

CINE ESTE NINA ILIESCU Ana Birchall: "Ma scuzati, nu am intilnit-o niciodata..." Rovana Plumb: "O cunosc mai putin. Am o parere foarte buna, cum am despre toate femeile din Romania".

DESPRE ELENA UDREA Ana Birchall: "Nu e un politician exemplificativ pentru sexul frumos. As vrea sa vad ce actiuni politice a promovat, pentru ce principii se bate". Rovana Plumb: "Este o femeie frumoasa, desteapta, care si-a urmarit foarte bine scopul si s-a ghidat dupa anumite principii in viata".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.