Tony Mikhael, controversatul afacerist australian de origine libaneza, caruia Guvernul Adrian Nastase i-a concesionat ilegal "Lacul Vacaresti" - respectiv 182,9 hectare in buricul Bucurestilor - va parasi Romania, pana la sfarsitul lunii decembrie.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au respins ieri contestatia acestuia inaintata impotriva deciziei Autoritatii pentru Straini prin care australianul primise - in luna septembrie - un ragaz de 90 de zile pentru a-si face bagajele.

Cu trei ani in urma, prin Hotararea de Guvern numarul 855, se concesiona firmei "Royal Romanian Corporation SA", un teren de 182,9 hectare, din incinta Lacului Vacaresti, unde ar fi urmat sa fie construit un hipodrom si un teren de golf cu 18 gauri. Pentru ca hotararea sa poata fi adoptata in favoarea firmei care apartinea controversatului om de afaceri Tony Mikhael, ministrii PSD ai Mediului si Finantelor, Petre Lificiu si, respectiv, Mihai Tanasescu, au sustinut, in mod fals, ca acest teren a fost expropriat, in conditiile in care el este revendicat din 1991 de peste 100 de proprietari, ale caror imobile au fost demolate in anii '80 in vederea construirii unui lac de acumulare. Contractul propriu-zis de concesionare a fost incheiat, la scurt timp dupa emiterea hotararii Guvernului, intre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, condus la momentul respectiv de Petre Lificiu, si "Royal Romanian Corporation SA". In nota de fundamentare se mentiona ca "terenul aferent acumularii Vacaresti, in suprafata de 182,99 ha, apartine domeniului public al statului si a fost scos definitiv din circuitul agricol si civil, fiind expropriat in conditiile legii".

Manopera lui Lificiu, in complicitate cu ministrul Finantelor Publice de la acea vreme, Mihai Tanasescu, este demonstrata chiar de raspunsul secretarului de stat de la Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, care a refuzat semnarea notei de fundamentare pana la clarificarea "eventualelor revendicari de terenuri in zona respectiva, in conformitate cu prevederile Legii 10 pe 2001, situatie in care statul roman, respectiv Ministerul Finantelor, va fi obligat sa plateasca despagubiri". Ulterior, printr-o hotarare a Curtii de Apel Bucuresti, care a luat in calcul situatia de fapt a terenului, "investitorul" Tony Mikhael a ramas fara lac. Cu toate acestea, sprijinul politic de care a beneficiat Mikhael in perioada guvernarii PSD a condus la prelungirea artificiala a dreptului de sedere a afaceristului in Romania, atat in anul 2004, cat si in 2005, "la cererea expresa a Agentiei Romane pentru Investitii Straine", desi nu exista cadru legal pentru ca libanezul sa mai poposeasca pe pamant romanesc.

De fiecare data, libanezul a obtinut viza pe baza unor adrese oficiale trimise de catre Agentia Romana pentru Investitorii Straini (ARIS) la Autoritatea pentru Straini din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) prin care ruga sa i se puna urgent stampila pe pasaportul lui Tony Mikhael pe motiv ca este partener cu statul roman intr-un proiect de mare importanta. Legislatia in vigoare referitoare la acordarea vizei de sedere in Romania pentru investitorii straini prevede obligativitatea detinerii unei societati comerciale cu un capital minim de 50.000 euro, cu minimum sapte angajati cu contract de munca si cu un profit de minimum 500 euro pe asociat. Tony Mikhael nu indeplineste aceste conditii.

In ultimii patru ani, societatea "Royal Romanian Corporation" SRL, a acumulat datorii peste datorii: in 2002 avea pierderi de 480 de milioane lei, in 2003 - 1.2 miliarde lei, in anul 2004 - 1,7 miliarde lei, pentru ca in iunie 2005 sa fie datoare cu 616 milioane lei. Mai mult, "investitorul strategic" are datorii si la asociatia de proprietari in conditiile in care, la ultimul sediu al firmei din strada Aleea Deleni, nr. 6, Bl. T64, Sc. 1, Ap. 6, sect. 2, nu a platit cheltuielile de intretinere, care se ridica la 12,6 milioane lei.

Ca un epilog, la inceputul lunii august 2005, Corpul de Control al ministrului Internelor, Vasile Blaga, a sesizat Parchetul National Anticoruptie cu privire la conditiile dubioase in care s-a incheiat contractul de concesiune a Lacului Vacaresti, afacere cu iz PSD-ist pe care si-au pus semnatura Adrian Nastase, Petre Lificiu si Mihai Tanasescu. Ingineria prin care Tony Mikhael a reusit sa puna mana pe 182,9 hectare din Lacul Vacaresti a ajuns astfel pe masa procurorilor de la Anticoruptie. Nastase si compania sunt acuzati ca au semnat actele de concesiune a terenului, in conditiile in care stiau ca suprafata a fost revendicata de fostii proprietari. In tot acest timp, zecile de proprietari de drept ai terenului s-au luptat cu morile de vant pentru a intra in posesia terenurilor care li se cuvin de drept. In cursul zilei de ieri, am luat legatura cu aparatorii lui Tony Mikhael. "Nu putem face nici un comentariu legat de decizia Curtii de Apel Bucuresti. Nu exista nici un mandat din partea clientului pentru a face astfel de declaratii", ne-a declarat avocatul Alexandru Stanoiu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.