Fara miza reala, dat fiind ca nu au sanse sa fie adoptate, motiunile reprezinta o ocazie pentru parlamentari de a se dezlantui si de a arata ce pot. Asa s-a intimplat si cu motiunea PSD privind epidemia de rujeola.

Balul a fost deschis chiar de ministrul Sanatatii, care a calificat motiunea drept agramata, dat fiind titlul acesteia, conform caruia "Copiii mor in Romania de rujeola, datorita guvernului iresponsabil". Eugen Nicolaescu a atras atentia ca se spune "din cauza" si nu "datorita". Schimbul de focuri a continuat, deputatul PSD Aurelian Nechita spunind ca la fiecare opt ani se declanseaza o epidemie de rujeola, indiferent daca guvernarea este galbena (aluzie la CDR) sau portocalie.

Fosta sotie, arma anti-opozitie

Liberalii au replicat prin Liviu Cimpan, care a cerut un moment de reculegere pentru victimele sistemului de sanatate din timpul guvernarii PSD. Reprezentantii puterii s-au ridicat cu promptitudine in picioare. Reculegerea nu a durat prea mult. Cum motiunea a fost citita de fostul ministru al Sanatatii, Ovidiu Brinzan, Cimpan a scos la iveala un poster cu fosta sotie a acestuia, Dana Razboiu, de pe vremea cind facea campanie pentru suptul la sin. "Aceasta campanie pentru suptul la sin a aratat modalitatea de a suge frumos, elegant, din banii publici", a comentat liberalul. In fata acestui argument, Victor Ponta s-a declarat scirbit, plingindu-se ca a auzit "discursuri de o ticalosie fara margini" de la un deputat de care nu a auzit pina atunci. El a reprosat puterii ca "s-a folosit de copiii morti in scopuri politice".

Prompt in apararea colegilor sai, liderul de grup al PNL, Crin Antonescu, i-a comunicat lui Ponta ca "Liviu Cimpan a intrat cu fata in politica, prin votul cetatenilor, si nu carind geanta unui prim-ministru". El i-a recomandat tinarului pesedist "sa tropaie din picioruse la sedintele TSD, cand se joaca de-a Che Guevara, sau pe la 'Florica>>, cand mai bea cate un sprit si nu plateste, nu in Parlamentul Romaniei".

De partea cealalta, opozitia si-a bazat atacul pe ideea contabilului ajuns in fruntea Sanatatii. Nicolaescu este "contabilul providential, nascut ca Afrodita, din spuma marii", care a declansat "epidemia portocalie" si care "nu isi poate depasi conditia de socotitor", a apreciat un deputat PSD. Lucian Bolcas (PRM) a preluat mingea si i-a spus ministrului ca "nici un spital nu poarta numele unui contabil". Ponta i-a cerut lui Tariceanu sa-l numeasca pe contabil "intr-o functie de pe pozitia careia sa nu mai poata omori oameni" si a spus ca in Mures acestuia i s-ar zice "ministrul rudotel".

Epidemia de prostie

Procedurile parlamentare i-au oferit totusi lui Nicolaescu ultimul cuvint, de care acesta s-a folosit pentru a comunica opozitiei ca prin Parlament bintuie "o epidemie de prostie". Acesta le-a recomandat tinerilor pesedisti care il atacasera sa fie cuminti, "sa isi caute cei sapte ani de-acasa" si sa vina la Parlament cu ghiozdanelele. Totodata, el le-a comunicat acestora ca sint la inceput si mai au multe prostii de invatat de la seniori. Finalul acestor discutii agitate a fost cel previzibil: motiunea simpla "rujeola" a fost respinsa , cu 115 voturi "contra" si 99 "pentru".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.