Dupa ce i-a anuntat pe toti pesedistii ca in acest an nu-si va mai sarbatori ziua numelui, Ion Iliescu s-a retras, ieri, la conacul de la Scrovistea pentru a petrece momentul in liniste. Numai in aparenta insa, pentru ca el i-a primit in vizita pe Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Nicolae Vacaroiu. Potrivit unor surse din PSD, discutiile au durat doua ore. La final, Iliescu si Nastase au cazut la o intelegere in ceea ce priveste conducerea partidului. Mai precis, au facut pentru moment pace, stabilindu-se ca la congresul din februarie Iliescu sa devina presedinte onorific al formatiunii, iar Nastase sa-si pastreze functia de presedinte. Au mai hotarat, in perspectiva alegerilor anticipate, sa porneasca o adevarata lupta impotriva lui Traian Basescu.

In perspectiva organizarii de alegeri anticipate, Ion Iliescu si Adrian Nastase au amanat, cel putin pentru moment, sa-si mai ascuta sabiile pentru castigarea suprematiei in PSD. Au ales in schimb o solutie de compromis: amandoi conduc partidul, transmit imaginea de unitate si pornesc o adevarata lupta impotriva lui Traian Basescu.

Cu mandatul de presedinte proaspat expirat, Ion Iliescu a refuzat sa-si mai serbeze ziua numelui cu tam-tam, asa cum s-a intamplat in ultimii ani, cand invita poporul la Cotroceni pentru a-l felicita. Fostul sef al statului a preferat sa se retraga, ieri, la Scrovistea si sa petreaca in liniste. A fost insa doar o aparenta, pentru ca Iliescu a primit vizite, si inca unele foarte importante. Potrivit unor surse din PSD, au trecut pragul conacului nimeni altii decat Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Nicolae Vacaroiu, iar discutiile s-au purtat pret de doua ore. Fara sampanie si fara piscoturi.

De ochii lumii

La final, Iliescu si Nastase au considerat ca este momentul sa ajunga la o intelegere. Pentru ca nici unul dintre ei nu are interesul ca PSD sa se scindeze, au decis ca este mai bine sa se "impace". Si au stabilit, conform acelorasi surse, sa imparta conducerea partidului, astfel incat Ion Iliescu sa devina presedinte onorific, iar Adrian Nastase sa-si pastreze functia de presedinte. In acest fel ar urma sa se rezolve si problema de imagine pe care o are PSD. Altfel spus, partidul strange randurile si este mai unit ca niciodata.

Impotriva lui Basescu

Strategia pusa la cale ieri nu se opreste aici. Surse din cadrul formatiunii ne-au dezvaluit faptul ca, o data rezolvata problema conducerii, PSD va pune tunurile pe Traian Basescu. Iliescu si Nastase s-au pus de acord ca, sistematic, sa transmita impotriva presedintelui mesaje care sa arate incapacitatea acestuia de a tine carma tarii. Astfel, se va spune ca Basescu a generat o criza politica la nivel national si ca nu este in stare sa lase propriul guvern sa-si desfasoare activitatea. In schimb, PSD ar urma sa sustina Cabinetul Tariceanu, incercand sa demonstreze ca nu doreste altceva decat stabilitate politica. Conform planului de la Scrovistea, toate acestea ar determina reactii internationale dure la adresa lui Traian Basescu, PSD beneficiind in acelasi timp de o imagine buna.

BEC, programat pentru saptamana viitoare

In urma intelegerii facute, Iliescu si Nastase au hotarat sa grabeasca organizarea Congresului extraordinar al partidului dupa ce, initial, cei doi doreau sa amane cat mai mult acest moment, incercand sa puna in aplicare mai multe variante si strategii pentru a castiga in fata celuilalt. Astfel, ei au stabilit ieri ca Biroul Executiv Central care sa decida data Congresului sa se desfasoare la mijlocul saptamanii viitoare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.