Presedintele UDMR, Marko Bela, a prezentat sambata, la Targu Mures, in fata Consiliului Reprezentantilor Unionali al Uniunii, un bilant al anului in care formatiunea s-a aflat in Coalitia de guvernare. Printre succesele UDMR, Marko Bela a enumerat legile proprietatii, deschiderea de scoli maghiare si drumurile din zonele cu populatie majoritar maghiara. In schimb, insuccesul major semnalat de liderul UDMR este neadoptarea legii privind statutul minoritatilor, la care se adauga greva cadrelor didactice si nerealizarea de autostrazi.

Pe de alta parte, Marko Bela a sustinut o pozitie ferma a UDMR in cadrul Coalitiei. "Nu vom accepta sa fim priviti ca un apendice in Coalitia de guvernare. Coalitia exista si pentru ca asa a decis UDMR. Am spus sa iasa de la guvernare cel care nu respecta intelegerea, pentru ca noi nu putem sa facem asta, daca am acceptat o responsabilitate", a declarat Marko Bela.

Pentru purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu "Marko Bela incearca sa dovedeasca ca UDMR este un partener la fel de egal ca orice alt membru al Coalitiei". Pe de alta parte, liderul UDMR a atentionat ca miza statutului este integrarea cu un an mai devreme sau mai tarziu a Romaniei:si nu acest "razboi static".El l-a criticat pe presedintele PD, Emil Boc, pentru ca a ridicat semne de intrebare referitor la respectivul proiect.

Liderul UDMR a mai atras atentia si asupra riscului ca terenul discutiilor despre minoritati sa fie preluat de ultranationalistii din ambele parti. Potrivit vicepremierului, Szasz Jeno, presedintele Uniunii Civice Maghiare, "este de acord cu Gheorghe Funar si Vadim Tudor".

Referitor la apelul facut in presa ca romanii sa semneze pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar pentru a inlocui UDMR, Marko Bela a fost foarte critic: "Schimbati-ne, dar nu cu politicieni de acest fel, aruncati la gunoi, ci cu oameni tineri si onesti, politicieni maghiari care se afla printre noi si care ne vor inlocui la timpul potrivit", a aratat el.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.