Tentativele presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, de a-i calma pe liberali de dragul relatiei cu democratii se dovedesc inutile, iar strategia relansarii pe piata a fuziunii dintre aliati pentru a da impresia de unitate pare si ea total ineficienta.

Armonia mimata cu greu de catre liderii PNL si PD in ultimele zile a fost spulberata ieri de catre liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, care a desfiintat practic ideea unificarii celor doua formatiuni politice. El s-a lansat intr-o serie de aprecieri ironice la adresa partenerilor din Alianta si a mers pana acolo incat a spus ca fuziunea este mai mult un deziderat de genul celui propovaduit de comunistii care vorbeau despre "construirea societatii multilateral dezvoltate". Mesajul transmis de liderul grupului parlamentar PNL de la Camera Deputatilor a fost cat se poate de clar: cele doua formatiuni politice sunt tocmai bune de o alianta care sa castige alegerile, dar, cand vine vorba despre unificare, diferentele sunt atat de uriase incat proiectul este unul cu adevarat utopic.

Crin Antonescu nu l-a iertat nici pe presedintele de facto al democratilor, Traian Basescu fiind acuzat indirect ca urmareste, de fapt, desfiintarea PNL pentru a-si crea un partid mult mai puternic decat este in prezent PD.

Oamenii presedintelui

Liderul deputatilor liberali a vorbit despre existenta a patru categorii de oameni care sustin teza fuziunii dintre cele doua formatiuni, prima dintre acestea fiind compusa din cei care au dorit eliminarea de pe scena politica a tuturor partidelor istorice, reusind deja sa isi atinga obiectivul in ceea ce ii priveste pe taranisti. Potrivit lui Antonescu, a doua categorie este strans legata de prima si este alcatuita din oameni care vor sa-i ofere lui Traian Basescu un partid puternic si fara rival pe zona de centru-dreapta a esichierului politic.

Stoica si patrupedul lui Pavlov

O alta categorie este data de un cerc de dezbateri teoretice conturat in jurul fostului presedinte liberal Valeriu Stoica, cerc care lanseaza tot felul de teoreme pe aceasta teama. In opinia liderului liberal, acesta din urma ar fi si cel mai "simpatic" dintre grupurile care militeaza in favoarea fuziunii dintre PNL si PD. In fine, cea de-a patra categorie este cea a "patrupedelor", mai exact a oamenilor care nu stiu despre ce vorbesc atunci cand discuta despre unificare, ci doar imbatiseaza din reflex anumite idei vehiculate de altii.

"Cred ca exista si o a patra, pe care din eleganta si din stanjeneala nu pot sa o calific cu un termen generic. Este vorba despre oameni care nu inteleg foarte bine despre ce e vorba si care se comporta precum patrupedul Pavlov si reiau tema fuziunii", a mai comentat Crin Antonescu. El a mai spus ca ideea fuziunii nu este si nu va fi de actualitate in viitorul previzibil.

O casatorie impotriva naturii, desi iubire ar putea exista

Cel putin atata vreme cat legislatia din Romania nu permite casatoria intre homosexuali, nici fuziunea dintre PNL si PD nu poate avea loc. "Da, avem intentia sa indeplinim angajamentele asumate in fata electoratului impreuna, dar despre fuziune nu poate fi vorba. Nu este neaparat cazul a doua persoane care nu se iubesc, ci e pur si simplu ca si cum am discuta despre persoane cu acelasi sex si care proclameaza o iminenta casatorie", a mai comentat Antonescu.

Si nu doar diferenta de sex ar fi o problema, mai gave sunt incompatibilitatile privind istoria, doctrina si stilul, acestea fiind principalele motive pentru care nu se poate realiza unificarea. Desi a spus ca nu intentioneaza sa-i jigneasca pe democrati, Antonescu a precizat ca PNL este un partid cu o mare traditie istorica, partidul Bratienilor, in timp ce PD este un partid intemeiat de... Petre Roman. Mai mult, in timp ce liberalii au o identitate doctrinara bine definita, Antonescu i-a ironizat pe democrati, povestind ca, recent, unul dintre colegii sai de alianta a avut un moment de ratacire si a sustinut ca este in continuare social-democrat, uitand cu desavarsire trecerea la curentul popular. Cat priveste stilul, liderul liberal spune ca cele doua formatiuni sunt total diferite, PD fiind dintotdeauna partidul unui singur om, fie el Petre Roman, fie Traian Basescu.

In apararea lui Emil

Comentand semnarea tratatului privind bazele militare americane, Crin Antonescu a tinut sa ii bata obrazul presedintelui Traian Basescu, afirmand ca acest eveniment important nu ar fi avut loc fara contributia lui Emil Constantinescu si a CDR care au facut primii pasi decisivi in directia NATO si a parteneriatului strategic cu SUA. El s-a referit astfel la recentele declaratii ale lui Basescu potrivit carora fostul presedinte Emil Constantinescu "nu a lasat nici o dara in mandatul sau".

"Este nedrept si nedemn sa nu recunosti meritele politice ale unui fost presedinte al Romaniei si ale unui fost aliat", a precizat Antonescu, amintindu-i lui Basescu ca a facut parte din coalitia care l-a sustinut pe fostul sef al statului. Liderul grupului deputatilor PNL a mai spus ca, in pofida declaratiilor facute de Cotroceni, considera ca membrii comisiei parlamentare SRI ar trebui sa verifice acuzatiile referitoare la presupusele centre de detentie ale CIA, tocmai pentru a elimina orice fel de speculatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.