Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a aratat multumita de concluziile raportului MCV si a anuntat ca va lua masuri in legatura cu singura critica adusa de Comisie ministerului, respectiv aceea ca n-a fost asigurata o baza de selectie larga legata de nominalizarile pentru sefia PICCJ si cea a DNA.

Potrivit MEDIAFAX, Pivniceru a declarat, miercuri seara, intr-o conferinta sustinuta dupa publicarea raportului Mecanismului de Cooperarea si Verificare, ca este multumita de concluziile acestuia in ceea ce priveste activitatea Ministerului Justitiei.

Referitor la singura critica din raport, potrivit careia "nu s-a asigurat o baza larga de selectie" privind selectia in vederea propunerii pentru functiile de procurori sefi ai DNA si PICCJ, demnitarul a aratat ca in document nu a fost criticata procedura de selectie pe fond, legalitatea, corectitudinea si nici transparenta acesteia.

In acelasi context, Pivniceru a aratat ca, pentru selectia candidatilor la sefia PICCJ si DNA, va colabora cu adunarile generale ale parchetelor din cele doua structuri, cu consiliile de conducere ale acestora si cu procurorii sefi de la aceste unitati, pentru recomandarea unor persoane care ar avea aptitudinea profesionala, morala si de viziune in lupta anticoruptie si care i-ar face apti sa ocupe aceste functii.

Ministrul Justitiei a aratat ca va "contacta toate aceste persoane" si le va "ruga sa se inscrie in aceasta procedura".

"Cert este ca obligatia pe care o are ministrul Justitiei in aceasta procedura este obligatie de mijloace, de diligenta, pentru ca el trebuie sa faca toate demersurile de asa natura incat a face stimulativa ocuparea acestor functii, ceea ce mi-am propus sa fac si ceea ce deja voi face", a aratat Mona Pivniceru.

Demnitarul a precizat ca "singurul lucru care a fost criticat sau remarcat cumva cu o conotatie negativa in acest raport este faptul ca nu s-a asigurat o baza larga de selectie".

Pivniceru a mai spus ca va declansa din nou, cat mai curand, procedura pentru selectia procurorilor sefi ai PICCJ si DNA, pentru ca este presata de timp.

Intrebata daca vor fi numiti noii procurori sefi pana la expirarea delegarii lui Daniel Morar (interimar la conducerea parchetului instantei supreme), ministrul a aratat ca "procedura nu este legata de existenta sau neexistenta unei persoane intr-o functie la un moment dat".

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

"Si data trecuta am fost in aceeasi iminenta a expirarii mandatului doamnei procuror Kovesi. Si atunci procedura si-a urmat drumul firesc, precum si-o va urma si de aceasta data", a conchis Pivniceru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.