Raportul Comisiei Europene publicat miercuri pare sa intoarca pagina unui 2012 extrem de dificil in relatiile UE-Romania, potrivit unei copii a documentului la care portalul a avut acces, comenteaza EurActiv.

Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decat rapoartele publicate de obicei asupra situatiei din Romania incepand de la aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, afirma ca tara ar putea reveni curand pe drumul cel bun, daca va continua sa indeplineasca recomandarile CE.

"Schimbarea de ton este uimitoare in comparatie cu (tonul) discursului presedintelui Comisiei (Europene) Jose Manuel Barroso sustinut la 18 iulie, care aprecia la vremea respectiva ca Romania a «zdruncinat increderea UE»", comenteaza portalul, potrivit MEDIAFAX.

La vremea respectiva, venirea la putere a coalitiei USL (de stanga) a premierului Victor Ponta a condus, scrie EurActiv citand CE, la decizii judiciare provocatoare, subminand Curtea Constitutionala, incalcand proceduri si eliminand mecanisme-cheie ale echilibrului puterii. Barroso punea la indoiala angajamentul Guvernului in respectarea statului de drept, adauga portalul.

La 12 iulie, Barroso ii inmana lui Ponta o "lista in 11 puncte", in mijlocul unei crize politice prezentate de opozitia din Romania ca o "lovitura de stat", continua sursa citata.

Potrivit EurActiv, noul raport afirma ca Romania a implementat cateva, dar nu toate recomandarile CE vizand restaurarea statului de drept si independenta sistemului judiciar. Mesajul pare sa fie, apreciaza portalul, ca noile autoritati din Romania si-au facut treaba partial, fara sa implementeze cele mai dificile parti, in special cele referitoare la independenta sistemului judiciar, iar probleme cu privire la integritate raman in continuare in discutie.

In particular, Comisia afirma ca este ingrijorata, in continuare, din cauza persistentei presiunii asupra unor institutii judiciare si lipsei de respect fata de independenta acestora, potrivit aceleiasi surse.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

"Comisia a primit numeroase rapoarte cu privire la intimidarea sau hartuirea unor indivizi care lucreaza in cadrul unor institutii-cheie judiciare si de lupta impotriva coruptiei, inclusiv amenintari adresate unor judecatori sau familiilor lor, iar campaniile de presa intensifica hartuirea", potrivit raportului, citat de EurActiv.

Comisia a avertizat de asemenea, asupra unor campanii publice orchestrate de proprietari media care isi utilizeaza institutiile pentru a purta razboaie personale sau pentru a aduce servicii Guvernului in schimbul altor avantaje, potrivit EurActiv.

Bruxelles-ul subliniaza totodata un alt regres major criticand faptul ca raportul Agentiei Nationala de Integritate cu privire la ministri si oficiali de rang inalt investigati, publicat in noiembrie, nu a condus la demisia acestora, continua sursa citata.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

EurActiv citeaza ONG-uri potrivit carora trei ministri din cadrul actualului Guvern si-au pastrat posturile in pofida faptului ca sunt investigati, si anume vicepremierul Liviu Dragnea, pentru o posibila frauda electorala in timpul referendumului din iulie 2012 vizand demiterea presedintelui Traian Basescu; ministrul Transporturilor Relu Fenechiu - acuzat in iunie 2012 de DNA de complicitate la abuz impotriva interesului public si ministrul delegat Dan Sova - acuzat de conflict de interese.

Potrivit portalului, CE indeamna Parlamentul roman sa devina mai credibil, prin adoptarea unor proceduri mai clare privind cazurile vizand acuzatii de coruptie si integritate la adresa parlamentarilor.

Parlamentul a adoptat luna aceasta amendamente la Statutul Membrilor Parlamentului, schimband procedura de ridicare a imunitatii in caz de cercetare, arestare sau detentie a parlamentarilor si a fostilor ministri.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Potrivit EurActiv, Comisia nu spune ca noile masuri vor face mai dificila ridicarea imunitatii parlamentarilor suspectati de coruptie, dar insista asupra faptului ca ANI ramane singura autoritate insarcinata cu verificarea unor potentiale incompatibilitati ale oficialilor alesi si numiti.

In ansamblu, apreciaza EurActiv, raportul este "diplomatic" si exprima speranta ca alegerea unui nou Parlament si numirea unui nou Guvern "ofera oportunitatea indeplinirii depline si rapide a acestor recomandari", indemnand Guvernul sa intreprinda pasii necesari in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.