Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, care se va da publicitatii miercuri, la Bruxelles, consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutionala, Inalta Curte de Casatie si CSM.

Oficialii europeni sustin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate institutiile statului si respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare, transmite MEDIAFAX.

Concret, CE cere asigurarea de reguli efective impotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere institutiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul National al Audiovizualului trebuie sa ia masuri pentru stabilirea si intarirea codului de conduita.

Raportul CE referitor la progresele justitiei din Romania mai noteaza faptul ca parlamentari gasiti incompatibili continua sa-si desfasoare activitatea nejustificat, fiind necesara adoptarea unor reguli clare, obiective privind suspendarea parlamentarilor care fac obiectul unor decizii definitive de coruptie sau de incompatibilitate.

In ce priveste procedura de selectie a procurorilor pentru numirea in functiile de conducere la Ministrul Public, CE spune ca trebuie sa se inscrie cat mai multi magistrati, procedura de alegere a procurorilor sefi sa fie transparenta, fiind necesara o opinie pozitiva a Consiliului Superior al Magistratrii.

Raportul noteaza necesitate intrarii in vigoare a codurilor de procedura civila, penal si de procedura penala la teremenele stabilite.

Totodata, CE afirma ca reforma constitutionala din Romania trebuie sa respecte statul de drept, separatia puterilor in stat, independenta si stabilitatea sistemului judiciar si sa fie fundamentata pe un consens cat mai larg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.