Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu crede ca Romania va putea incheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, avand in vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

"Asa cum stau lucrurile acum, nu. Asa cum stau acum, nu, pentru ca din luna mai, anul trecut, practic, acordul nu a mai mers inainte, a ramas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, in rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat", a afirmat Basescu, intrebat daca el crede ca este posibila incheierea mai rapida a unui nou acord preventiv cu FMI.

Potrivit MEDIAFAX, el a subliniat ca Guvernul trebuie sa dea prioritate privatizarii Oltchim si CFR Marfa, dar si introducerii managementului privat in companiile de stat, care sunt restante ale vechiului acord.

"Prioritare sunt problemele de care am vorbit mai inainte, cu Fondul: reducerea TVA, reducerea cotei unice regresiv, asa cum s-a promis, reducerea CAS, privatizarea Oltchim si aducerea oamenilor inapoi in combinat, privatizarea Cailor Ferate, management privat la Transgaz, la Transelectrica, la multe alte companii nationale, ca sa terminam cu capusarea companiilor. Pentru ca acolo se duc banii. La marile companii de stat sistemul clientelar de numire a conducerilor, valabil inclusiv la guvernele trecute, da, deci nu acuz numai guvernul Ponta, trebuie sa inceteze, prin instalarea unui management privat, cinstit, in marile companii, nu ce s-a facut de cateva luni incoace, punem tot oameni de partid, dar ii ascundem printr-un consiliu de administratie", a mai spus Basescu.

O misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti in perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a si a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale si politica monetara. Misiunea FMI va fi insotita de echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI si UE in valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decat in caz de necesitate.
Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009, si urmeaza sa fie finalizat in primavara acestui an.

Fostul ministru de finante Florin Georgescu declara, in noiembrie, ca Guvernul intentioneaza sa negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde sa fie preluate unele dintre conditionalitatile nerealizate curprinse in actuala intelegere.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.