Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat vineri, dupa sedinta Biroului Permanent, ca in ceea ce priveste modificarea Statutului deputatilor si senatorilor, nu ar trebui "sa se umble" la aspectele privind cererea de incuviintare a urmaririi penale pentru un parlamentar.

Antonescu a spus ca, in opinia sa, discutia privind posibilitatea ca probele unui dosar sa fie evaluate de o comisie parlamentara este nepotrivita, deoarece Parlamentul "nu trebuie transformat intr-o instanta".

Potrivit MEDIAFAX, referitor la imunitatea parlamentara, el a aratat faptul ca aceasta era deja prevazuta in textul Constitutiei si ca inumitatea parlamentara nu ofera niciunui parlamentar posibilitatea de a eluda, de a evita, de a amana cercetare penala, deschidere de dosar, trimitere in judecata, judecare in instanta.

"Trebuie sa tinem cont (...) de faptul ca imunitatea, atata cat este ea, adica restransa la declaratiile politice si restransa doar la aspectul arestarii, retinerii sau perchezitionarii unui parlamentar, este in acest moment prevazuta in Constitutia in vigoare a Romaniei la art. 72. La modificarea Constitutiei putem discuta daca Romania este singura democratie parlamentara care o exclude, imunitatea fiind o chestiune care nu s-a inventat in Romania si care nu exista numai in Romania, fiind o realitate politico-juridica in evolutie care a evoluat si in celelalte tari, de exemplu in Franta care a fost modelul nostru constitutional, exact in sensul in care a evoluat si in Romania, de la o imunitate completa la o imunitate restransa pe care reamintesc, deci imunitatea aceasta nu ofera nici unui parlamentar posibilitatea de a eluda, de a evita, de a amana cercetare penala, deschidere de dosar, trimitere in judecata, judecare in instanta", a spus el.

"Deci asa cum lucrurile erau asezate pana acum din punct de vedere constitutional, legal si regulamentar parlamentar, nu mi se pare ca trebuie umblat la ele. Nu sustin (textul referitor la probe -n.r.), cred ca e o complicare nejustificata", a apreciat presedintele Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.