Conflictele din PSD sint departe de a se inchide. Vor dura cel putin pina la urmatorul Congres, stabilit pentru 2007. Miza reala a tuturor disputelor este presedintia partidului, pe care si-o disputa Geoana si Nastase

Toate disputele din PSD au un sens, desi, aparent, sint certuri intre diverse personaje mai importante sau mai marginale. Finul lui Vanghelie il ataca pe Adrian Nastase. Vanghelie are probleme cu Ponta. Iorgovan se zbirleste la Geoana. Dan Ioan Popescu are probleme cu George Maior si cu Daciana Sirbu. Codrin Stefanescu miriie la Dan Mihalache etc. In realitate, numitorul comun al tuturor neintelegerilor din PSD este razboiul subteran dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase, ambii aspiranti in 2007 la presedintia PSD.

Dincolo de aparente

Unii dintre apropiatii lui Geoana vorbesc despre o strategie secreta. Altii spun ca sint doar accidente si greseli pe care le comite presedintele PSD. Cert este ca, de cind a devenit presedintele PSD, toate miscarile pe care le face Geoana arata ca a abandonat planul de decapitare a personajelor controversate din partid pentru a se ocupa de tinta sa, Adrian Nastase. Se poate spune ca Geoana a descoperit potentialul folosirii acestor personaje impotriva concurentului sau. Mai toti cei care au probleme de imagine - Ion Iliescu, Marian Oprisan, DIP, Sorin Oprescu, Vanghelie, Mazare etc. - au suparari mai vechi sau mai noi fata de Nastase.

Geoana a preferat sa nu-i marginalizeze si sa si-i puna in cap. Mai bine sa le canalizeze nemultumirile spre rivalul sau. Unindu-i contra lui Nastase, ii creeaza indirect o platforma pentru viitorul Congres. Astfel, Nastase poate veni destul de lejer sa revendice reformarea reala a PSD.

Batalia pentru pielea ursului din padure

In ciuda nivelului superficial al lozincilor care indeamna la unitate, liderii PSD nu au cum sa se impace. Neintelegerile dintre ei pornesc de la problema nerezolvata privind locurile si rolurile pe care si le doresc in viitoarea guvernare. Dincolo de disputele dintre Geoana si Nastase, pe tema cine sa fie prim-ministru si cine sa candideze la presedintia Romaniei, cine sa faca guvernul si cu ce fel de oameni, ceilalti lideri ai PSD au si ei aspiratiile lor. Liderul clujean Ioan Rus isi face calcule serioase pentru a fi prim-ministru.

Dupa el, o ceata de vanitosi cauta promisiuni ca vor fi ministri, in timp ce altii isi apara din rasputeri locurile din guvernul din umbra. Hrebenciuc si DIP nu accepta sa isi incheie carierele politice. Hrebenciuc vrea sa fie sef la Camera, iar DIP se propune si el prim-ministru. Miron Mitrea tine cu dintii de postul de secretar general al PSD si se antreneaza pentru Primaria Capitalei. Nu l-ar deranja nici postul de presedinte al Camerei Deputatilor. Iliescu se gindeste la razbunare. Si, dupa ei, locotenentii incearca sa se strecoare si ei la profit. Disputele nu vor inceta pina cind aspirantii la putere nu se vor mai rari.

Pesedisti pe lista PRM

Sefii PSD au fost pusi din nou intr-o situatie jenanta de catre senatorul Iorgovan. Desi Biroul Permanent al PSD a decis luni sa nu atace la Curtea Constitutionala legea bugetului, opt senatori PSD, in frunte cu Antonie Iorgovan, au hotarit de capul lor sa semneze alaturi de PRM contestatia adresata Curtii Constitutionale. Decizia acestora a fost luata fara a-l instiinta pe Geoana sau pe vreunul dintre liderii PSD, care au fost pusi in situatia de a afla din presa. Luni, in Biroul Permanent, atit Geoana, cit si Nastase si Vacaroiu au sustinut propunerea lui Cristian Diaconescu ca bugetul sa nu fie atacat la Curte. Mai mult, dupa-amiaza, la sedinta grupului PSD din Senat a fost luata aceeasi hotarire, fara sa se pronunte cineva pentru contestarea la Curte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.