Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca prezidentiabilul ideal ar trebui sa nu fie antiamerican sau cineva care nu a invatat vreo meserie sau care a avut "o cariera politica modesta", "ca cea de ministru al sportului intr-un guvern de coalitie cu 7 partide si doua duzini de portofolii".

El aminteste, intr-o postare intitulata "Portretul prezidentiabilului", ca Vasile Blaga a cerut membrilor BPN, dar si pedelistilor de rand, sa formuleze pana pe 28 ianuarie "criteriile dupa care ne vom decide candidatul la prezidentiale".

Potrivit lui Cristian Preda, candidatul ar trebui "sa imbratiseze o viziune democratica". "Testul relevant nu e recitarea cu intonatie a consecintelor principiului majoritatii sau a valorii egalitatii. E mai util sa triem altfel: cine a lasat sa se inteleaga, prin decizii sau declaratii, ca oamenii politici au mai multe drepturi decat cetatenii sau ca, in general, exista clase ori categorii ierarhizate de cetateni nu trebuie sa aiba sprijinul PDL", scrie Cristian Preda.

Pe de alta parte, prezidentiabilul trebuie sa creada, potrivit europarlamentarului PDL, cu sinceritate in virtutile pietei. "Nu se califica, in opinia mea, cei care s-au imbogatit din contracte cu statul. Poate fi, in schimb, candidat un om de afaceri veritabil, ca si cineva care nu are aceasta experienta, dar nici nu confunda capitalismul cu spolierea statului. Desi in aparenta marginal, e un criteriu foarte important", mentioneaza Preda, Potrivit MEDIAFAX.

Un alt criteriu mentionat de acesta este "o experienta profesionala consistenta in campul politic sau in afara lui". "N-ar trebui sa fie presedinte cineva care nu a invatat vreo meserie sau care a avut o cariera birocratica sau politica modesta, cum e, de pilda, cea de ministru al sportului intr-un guvern de coalitie cu 7 partide si doua duzini de portofolii", adauga Cristian Preda.

Candidatul ideal ar trebui, de asemenea, sa cunoasca, in viziunea lui Preda, Uniunea Europeana, nu de la televizor, ci dintr-o experienta politica sau administrativa semnficativa.

"Sa nu fie anti-american, adica anti-modern. Traducerea pentru modern: separatia puterilor, respect pentru minoritate, libertate si toleranta; Sa vada in statul de drept o referinta de neocolit. Cine a fost acuzat, cu temei, de coruptie ar trebui sa fie refuzat din start; Sa poata vorbi liber fara sa plictiseasca si sa stapaneasca la un nivel convenabil minimum 2 limbi de circulatie internationala. Nu cred ca e nevoie de alte comentarii; Sa fie disponbil pentru compromis inteligent. Asta presupune sa nu confunde fermitatea cu intoleranta fata de adversari. E la fel de pagubos sa fii dispus la tranzactionarea oricarui principiu, ca si sa fii inflexibil doar cu opozantii; Sa fi probat ca e capabil sa depaseasca spiritul partizan. Pentru a reprezenta cu adevarat natiunea si statul, si nu o tabara politica, e nevoie de experienta distantei, a neutralitatii critice. Avem nevoie de un presedinte al Romaniei, nu al USL, al PDL sau al oricarui alt «trib»", scrie Preda.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

El mentioneaza, la final, umorul: "Last but not least, sa aiba umor, desi face politica. Cum angajarea politica produce stres si incruntare, avem nevoie de un presedinte care sa nu creada ca a fi responsabil inseamna a fi infailibil. Are umor doar omul politic care stie ca greseste. Nu m-am referit aici la modul de desemnare a unui candidat, ci doar la trasaturile care ar trebui luate in seama in momentul cand se trimite anuntul referitor la selectie. Regulile competitiei si bazinul de recrutare sunt foarte importante, dar, mai intai, trebuie sa vedem ce cautam si, abia apoi, cum anume procedam", scrie Preda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.