Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu declara ca Legea educatiei nu obliga educatoarele si invatatoarele sau invatatorii cu experienta sa mearga la facultate, fiind prevazuta insa echivalarea competentelor obtinute de acestia de-a lungul carierei.

"Observ, cu regret, ca domnul Ponta ma ataca nejustificat invocand masuri ce decurg din Legea educatiei. Nu pot sa las informatii false sa polueze discutiile legate de educatie. Domnul Ponta a mintit cu buna stiinta in sedinta de Guvern. Articolul 247 pe care il invoca nu obliga niciun invatator sa mearga la facultate. (...) Mai mult, pentru a rezolva injustitia care a fost facuta multi ani invatatoarelor si educatoarelor de calitate, absolvente de liceu pedagogic, care au experienta in sistem si care de multe ori sunt mai bine pregatite decat unele colege cu facultate, am prevazut la Articolul 248 procedura de echivalare a acestor competente", a afirmat Funeriu, miercuri, pentru MEDIAFAX.

De asemenea, el a aratat ca a operationalizat aceasta procedura de echivalare prin Ordinul MECTS nr. 5484/2011, iar prin Ordinul MECTS nr. 6563/2011 s-a stabilit un calendar al echivalarilor pentru anul 2012, concretizat pe etape pana in noiembrie 2012 pana la etapa care tinea de semnatura fostului ministru Ecaterina Andronescu.

"22.000 de cadre din invatamant au parcurs deja etapele procedurii deja derulate", a subliniat Funeriu.

Consilierul prezidential a apreciat ca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92 aprobata in 18 decembrie 2012 "s-a dorit popularea fabricilor de diplome pe seama invatatorilor de calitate", "in loc sa se aiba in vedere interesul elevilor si al invatatorilor/educatorilor". "Pana si sindicatele afiliate PSD au afirmat acest lucru", a sustinut Funeriu.

El a criticat faptul ca Legea educatiei, care a fost apreciata si de Comisia Europeana intr-un raspuns oficial transmis lui Victor Ponta in decembrie 2011, este modificata acum prin ordonante de urgenta.

"Stiu ca domnul Ponta nu ma are la suflet. Are si de ce. Eu am promovat un tip de performanta pe care el nu o poate atinge sau intelege. El are un doctorat plagiat, eu am un doctorat cu un laureat Nobel. Dar, asa cum e el, domnul Ponta are acum raspunderea acordata de 60% dintre votanti. Vreau sa-i spun, cu toata deschiderea, ca modificand bezmetic Legea educatiei, doar pentru a-si racori frustrarile fata de mine, nu imi face un rau mie. Face rau copiilor Romaniei. Aceasta lege nu este legea lui Funeriu, ci este legea noastra, a tuturor", a declarat Funeriu.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Potrivit art.1 din Ordinul MECTS 5484/2011, acesta reglementeaza "recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre cadrele didactice calificate care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare", a mentionat consilierul prezidential.

De asemenea, articolul 248 alineat (3) din Legea 1/2011 stipuleaza: "Cadrele didactice care ocupa functii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, invatatori/invatatoare, maistru-instructor, antrenor si care au dobandit formal, nonformal sau informal competente profesionale pana la intrarea in vigoare a prezentei legi indeplinesc conditia pentru ocuparea functiei didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, profesor pentru invatamantul primar, respectiv, profesor antrenor, in baza unei metodologii de recunoastere si echivalare elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului."

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.