Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat ca a aflat inca de marti seara de greva "spontana" a angajatilor CFR.

"Am avut informatii asa, pe surse", a spus Fenechiu, raspunzand unei intrebari.

Angajati de la CFR Calatori si CFR Infrastructura au oprit spontan lucrul, miercuri dimineata, in jurul orei 7.00, nemultumiti ca nu si-au primit integral salariile pe luna decembrie, platile intarziind cu o zi. Greva s-a incheiat la ora 9.00, cand trenurile care au stationat aproximativ doua ore in gari au fost puse in miscare.

Potrivit MEDIAFAX, ministrul a avut miercuri o intalnire cu reprezentantii sindicatelor din CFR, la finalul careia a reiterat ca salariatii isi vor primi banii miercuri sau cel tarziu joi.

In cadrul intalnirii au fost ridicate si o serie de "probleme complicate si complexe" in ceea ce priveste transportul feroviar din Romania, potrivit sursei citate.

"Nu pot sa iau masuri in ceea ce priveste reorganizarea companiei decat atunci cand eu, ca ministru, cand noi ca stat suntem la zi cu datoriile fata de oameni. Am programat o intalnire pana la sfarsitul lunii ianuarie, la care am cerut sindicatelor sa vina cu principalele probleme pe care le-au identificat, pentru a vedea cum putem sa rezolvam cat mai multe dintre ele", a mai spus ministrul.

Greva spontana la CFR! Angajatii au protestat fata de neprimirea salariilor

Fenechiu a trasmis scuze atat celor afectati miercuri de intarzierea trenurilor, cat si angajatilor CFR care nu si-au primit banii.

Gheorghe Fratica, liderul Federatiei Miscare Comercial, a afirmat ca protestul a fost numai in zona celor care conduc circulatia trenurilor, niste oameni "foarte responsabili". "I-am explicat domnului ministru ca acolo, pe langa salarii, au si alte nemultumiri cu furturile, pe care domnul ministru ne-a promis ca le va rezolva, in special la componentele de cale ferata", a spus el.

Secretarul general al federatiei, Viorel Istrate, a afirmat ca este "foarte posibil" ca protestele sa fie reluate in cazul in care joi nu vor intra banii.

El a spus ca federatia nu a informat ministerul privind aceasta greva, intrucat aceasta nu a fost organizata de sindicate.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Iulica Mantescu, presedintele Federatiei de Locomotiva din Romania, a afirmat ca in prezent salariile medii brute ale angajatilor se ridica la aproximativ 2.200 lei, iar cele nete la sub 1.500 lei, iar cele ale reparatorilor sunt cele mai mici din sistem, ajungand la 1.000 lei net.

Mantescu a precizat ca la Brasov angajatii care asigura mentenanta si reparatia locomotivelor la CFR Calatori nu au oprit greva, in ciuda indicatiilor date de sindicate. "Speram sa ii convingem in perioada imediat urmatoare sa inceteze actiunea lor", a mai spus Mantescu.

El a adaugat ca a primit garantii de la ministru ca pe viitor plata salariilor se va face la timp.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.