PUR trebuie sa corecteze aceasta eroare ca sa devina credibil. Sa declansam proceduri parlamentare pentru schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor, daca vrea sa fie un aliat loial al Aliantei.
Constitutia prevede ca membrii Birourilor Permanente - conducerile celor doua Camere - pot fi revocati inainte de expirarea mandatului, fara a face insa referiri exprese la presedintii forurilor legislative. "Fiecare Camera isi alege un Birou Permanent. Presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului se aleg pe durata mandatului Camerelor. Ceilalti membri ai Birourilor Permanente sint alesi la inceputul fiecarei sesiuni. Membrii Birourilor Permanente pot fi revocati inainte de expirarea mandatului", se arata in Constitutie, la articolul 64, alineatul 2. La Camera Deputatilor, Regulamentul prevede ca presedintele forului este si presedintele Biroului Permanent, "din care mai fac parte 4 vicepresedinti, 4 secretari si 4 chestori".

Regulamentul preia si articolul din Constitutie potrivit caruia presedintele Camerei Deputatilor este ales pe durata mandatului Camerei. "Oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare. Votul este secret si se exprima prin bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare", se arata in articolul 25 al Regulamentului. De altfel, presedintele Camerei Deputatilor este prezentat pe site-ul forului legislativ ca facind parte din Biroul Permanent. In Regulamentul Senatului nu exista nici o prevedere referitoare la revocarea presedintelui acestui for legislativ. Liderul senatorilor PNL, Nicolae Vlad Popa, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca Regulamentul Senatului trebuie modificat pentru ca "nu este normal sa nu cuprinda proceduri de revocare a presedintelui acestei Camere".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.