Un procent de 80% dintre persoanele care au revendicat proprietati nationalizate si au primit despagubiri din partea statului nu mai locuiesc in Romania, majoritatea dintre acestea fiind cumparatori de drepturi litigioase, a declarat premierul Victor Ponta.

"80% din bani sunt in afara Romaniei, sunt cetateni care au revendicat bunuri si care nu mai locuiesc in Romania", a spus Ponta la RTV.

Conform datelor prezentate, joi, de Guvern, Romania a achitat deja despagubiri pentru terenuri si constructii nationalizate in cuantum total de 5 miliarde euro si mai exista solicitari de plata pentru inca 8 miliarde euro.

Potyrivit MEDIAFAX, persoanele care au cumparat drepturi litigioase pentru imobilele nationalizate, in cadrul proceselor de restituire a bunurilor, vor fi obligate sa achite un impozit pe diferenta dintre suma platita pentru acele drepturi si cea incasata de la stat pentru proprietate sau valoarea imobilului respectiv.

"Trebuie sa restituim in natura ce se mai poate, sa verificam corectitudinea cererilor, sa esalonam aceasta plata si mai ales sa facem o distinctie clara intre mostenitorii directi si cei care au cumparat drepturi litigioase, adica cei care nu au nicio legatura, de niciun fel, cu mostenirea respectiva, ci doar au cumparat dreptul de a solicita de la stat restituiri. Ceea ce am spus este ce deja avem in lucru, si anume restituiri in natura acolo unde se pot face, verificarea dosarelor, esalonarea platilor si modul de impozitare a drepturilor litigioase", a spus Ponta.

El a spus ca pentru efectuarea platilor nu exista nicio alta solutie decat esalonarea, iar propunerea va fi prezentata tuturor grupurilor parlamentare pana la sfarsitul lunii martie, pentru "a fi asumata de toata lumea".

La solicitarea MEDIAFAX de a explica scopul realizarii unei distinctii intre mostenitori si cumparatorii de drepturi litigioase si cum va fi aplicat impozitul, premierul a aratat ca cesiunea de drepturi litigioase este o operatiune comerciala profitabila care trebuie impozitata.

"Nimeni nu poate contesta acum faptul ca noi si generatiile noastre platim ceea ce au confiscat generatiile bunicilor nostri. Inteleg si respect dreptul de proprietate, chiar daca, sigur, doar Romania este singura tara care a restituit in totalitate. Acum, insa, ideea e urmatoarea: cesiunea de drepturi litigioase este o operatiune, daca vreti, comerciala. Nu are nicio legatura avocatul care a cumparat drepturi litigioase cu urmasul de drept al celuia caruia comunistii, in ’46, i-au luat ceva. Si atunci, fiind o operatiune cu scop comercial - eu o gandesc, cu mintea juridica si economica -, trebuie impozitata. E un profit, nu e un drept, e un profit", a spus Ponta.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a precizat ca impozitul va fi aplicat asupra diferentei dintre sume, pentru care persoana respectiva inregistreaza profit.

Premierul a mai anuntat ca va solicita conducerii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor sa prezinte public situatia despagubirilor deja acordate, si anume "cine, cat a primit si prin ce tara se afla".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.