In ceea ce priveste fuziunea dintre PNL si PD, Tariceanu s-a declarat bucuros de faptul ca "presedintele Traian Basescu, care reprezinta interesele tuturor romanilor, apreciaza acest proiect politic pe care noi il pregatim pentru Romania". "Sunt in favoarea fuziunii dintre PNL si PD inca de la Congresul PNL din 2001, am sustinut necesitatea unei aliante politice intre PNL si PD pentru ca opozitia era la acea vreme slaba si faramitata. Am considerat ca Romania avea nevoie de un pol politic solid ca o alternativa la PSD", si-a justificat Tariceanu optiunea. De altfel, Tariceanu a anuntat ca va initia la Congresul PNL din perioada 4-6 februarie o motiune pentru sustinerea fuziunii dintre cele doua partide, urmand ca decizia sa apartina participantilor la congres.

Reamintind contributia sa la constructia politica a Aliantei D.A., Tariceanu a spus ca fuziunea dintre cele doua partide reprezinta "implinirea unui proiect politic de a construi un partid liberal puternic", adaugand ca Romania nu se poate dezvolta in absenta unei forte liberale consolidate. In mesajul sau, primul-ministru a tinut sa faca referire si la relatia sa cu presedintele Traian Basescu, pe care a caracterizat-o drept una de parteneriat autentic. El a precizat ca aceasta relatie este o premiera in Romania, diferita de relatiile care au existat in trecut intre seful statului si guvern. "Acest parteneriat favorizeaza buna functionare a institutiilor statului si nu este grevat de vreo forma de competitie politica sau de intrigi intre palate, ca in trecut. Asa cum presedintele a fost ieri (n.red. - alaltaieri) la mine intr-o vizita amicala, si eu il voi vizita la Cotroceni saptamana viitoare, la fel de neprotocolar", a conchis Calin Popescu-Tariceanu.

Emil Boc, partizan al unificarii

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca este adeptul unei fuziuni intre PNL si PD, dar a spus ca acest obiectiv este unul "pe termen mediu si lung". "Am fost, sunt si voi fi un sustinator al acestei fuziuni. Sunt convins ca va fi o fuziune de succes, care va conduce la aparitia unui partid si mai puternic, care va avea ca axa si baza de pornire programul Aliantei PNL-PD", a afirmat Boc. El a precizat insa ca, in acest moment, un astfel de obiectiv nu constituie "o prioritate", nici pentru PD si nici pentru PNL. "Sunt convins ca cele doua congrese, ale PNL si PD, care se vor desfasura pe parcursul acestui an, vor marca jaloane importante in acest proces de fuziune, care va fi unul pe termen mediu si lung", a afirmat presedintele PD, care a refuzat sa stabileasca vreo data pentru incheierea fuziunii. "Cert este ca nu este vorba de o fuziune prin absorbtie, cand un partid il inghite pe celalalt, pentru ca cele doua formatiuni politice au o pondere sensibil egala", a tinut Boc sa precizeze. El a evitat insa sa spuna daca partidul rezultat din fuziunea PNL cu PD va avea un program social-democrat sau liberal si nu a raspuns la intrebarea referitoare la viitoarea relatie dintre partidul pe care-l conduce si Internationala Socialista.

Stoica vede comasarea celor doua partide

Liberalii sustin la unison ideea fuziunii cu PD, dar au pareri impartite cu privire la modul in care trebuie facuta unificarea. "Ma bucur ca Traian Basescu sustine fuziunea dintre cele doua partide. Transformarea Aliantei D.A. intr-un singur partid da sanse ca acest guvern sa fie sustinut de catre o formatiune puternica, iar majoritatea parlamentara va avea stabilitate", ne-a declarat fostul presedinte al PNL Valeriu Stoica, cel care a formulat, pentru prima data, ideea fuziunii intre liberali si democrati. Stoica a explicat ca, din punct de vedere juridic, cele doua partide se pot comasa, prin fuziune, cand PNL si PD se unesc intr-unul nou, sau prin absorbtie. Fostul lider liberal nu crede insa ca absorbtia poate fi adusa in discutie, intrucat "nici unul dintre cele doua partide nu va accepta sa fie inghitit de catre celalalt".

Ca atare, in opinia lui Stoica, singura solutie este fuziunea intr-un nou partid, de orientare populara. Valeriu Stoica mai spune ca PNL si PD trebuie sa ia "cat se poate de repede" decizia politica a fuziunii: "Daca aceasta hotarare va fi luata in cateva luni, realizarea ei tehnica are mai putina importanta". Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, membru in Biroul Executiv, crede insa ca "cea mai buna solutie este mentinerea continuitatii istorice a PNL, ca cel mai vechi partid inca in functiune din Romania si ca al doilea partid liberal, ca vechime, din Europa". Liderul liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban, afirma ca "formatiunea care va rezulta dupa fuziune trebuie sa fie evident de dreapta si sa aiba la baza doctrina liberala".

Fuziune sau absorbtie?

Discutiile de fuziune dintre PNL si PD vor putea incepe cel mai devreme in luna mai, cand este convocata Conventia Nationala a democratilor, liberalii avand deja programat congresul in primele zile ale lunii februarie. Si aceasta pentru ca, in conformitate cu statutele celor doua partide, doar congresele pot decide, separat, demararea negocierilor. Daca decizia politica va fi luata atat de catre PNL, cat si de PD, atunci se vor forma doua echipe de negociere care sa stabileasca conditiile de unificare si programul politic al noii formatiuni. Problema cea mai delicata este a modului in care se va face comasarea dintre PNL si PD: prin fuziune, adica prin contopirea celor doua partide intr-unul nou, cu un nume si cu o sigla noua, sau prin absorbtie, proces care va duce la disparitia uneia dintre cele doua formatiuni.

Este o chestiune care va fi piatra de incercare pentru conducerile PD si PNL. Pe de o parte, liberalii nu vor sa renunte la traditia lor de cel mai vechi partid din Romania si sa isi schimbe identitatea cu una noua, iar, pe de alta parte, democratii nici nu iau in calcul posibilitatea ca partidul lor sa fie inghitit de catre PNL. Dupa ce se va opta pentru una dintre cele doua solutii, urmeaza discutii privind raportul de forte in conducerea centrala si la nivel judetean, precum si rezolvarea unei alte probleme spinoase: de la ce partid sa fie presedintele. Liberalii sunt interesati ca fuziunea sa se faca atat timp cat presedintele lor, Calin Popescu-Tariceanu, este prim-ministru, functie care ii da nu numai un ascendent politic, dar si unul practic, rezultat din faptul ca, de la Palatul Victoria, are in mana painea si cutitul. Daca se rezolva si aceasta chestiune, congresele celor doua partide sunt, din nou, convocate separat, pentru a aproba protocolul de fuziune, dupa care forurile supreme de conducere ale PNL si PD se reunesc si voteaza impreuna documentul. Odata incheiate procedurile formale, urmeaza unificarea PNL cu PD, proces care, din experienta PNL, partidul cu cele mai multe fuziuni la activ, se poate intinde pe parcursul unui an.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.