Grupurile de interese ale primului partid din Opozitie se folosesc de orice mijloace pentru a-si consolida pozitia in interior * Iliescu este sarjat de gruparea Nastase prin intermediul socialistilor europeni * Acestia, prieteni cu Nastase, au transmis ca Iliescu nu este dorit la sefia partidului * Apropiatii presedintelui PSD sustin ca nu sunt implicati

Ziarul ZIUA a prezentat in editia de miercuri detalii legate de o scrisoare pe care socialistii europeni au transmis-o fostului partid de guvernamant in care acestia arata foarte clar ca nu il doresc pe Ion Iliescu in fruntea PSD. Aceste informatii, prezentate ZIUA de surse din cadrul PSD, au creat valuri in partidul condus de Adrian Nastase. Fara ca Nastase sau Iliescu sa iasa la rampa si sa nege veridicitatea informatiilor, mai multi lideri din esalonul doi al partidului s-au grabit sa reactioneze si sa nege existenta scrisorii. Ei nu s-au referit la ceea ce cu adevarat conteaza in aceasta ecuatie: faptul ca Ion Iliescu intr-adevar nu este dorit la conducerea PSD, frate mai mic al Partidului Socialistilor Europeni. Lasand insa la o parte scrisoarea, ceea ce ar trebui sa ii intereseze cu adevarat pe liderii PSD este mesajul transmis, nu conteaza pe ce cale sau suport, de catre socialistii europeni fratelui mai mic din Romania. Mai multi lideri ai PSD ne-au reconfirmat ieri ca intr-adevar socialistii europeni nu il vor pe Iliescu in fruntea partidului. Mai mult decat atat, Partidul Socialistilor Europeni vor ca pana in aprilie sau mai sa vada un Partid Social Democrat modernizat, iar aceasta modernizare nu se poate realiza avand la carma un politician ancorat in trecut, ne-au mai spus sursele citate.

Pe de alta parte, semnalele transmise de socialistii europeni nu pot fi considerate in totalitate obiective. Legaturile foarte bune pe care seful PSD, Adrian Nastase, le-a stabilit cu parlamentarii socialisti euopeni pot genera reactii de sustinere a acestuia. Asa incat se poate spune ca taberele din PSD si-au pus in functiune tot arsenalul pentru a castiga sefia partidului. Prinse in aceste jocuri de culise, gruparile Nastase si Iliescu par a neglija coagularea unei alte falange in partid - cea a baronilor - la fel de dornica sa acceada la putere. Manevrele grupurilor de interes din PSD sunt in plina desfasurare, fapt care face dificila anticiparea castigatorului. In interesul acestei formatiuni politice ar fi insa promovarea unei conduceri capabile sa modernizeze si sa restructureze partidul.

Bostinaru confirma

O pozitie oficiala si la fel de nefavorabila lui Iliescu, fata de preferintele oficialilor europeni, a avut si secretarul executiv al PSD, Victor Bostinaru. Acesta a confirmat, intr-un interviu acordat acum doua zile postului de radio BBC, reticenta socialistilor europeni fata de numirea lui Ion Iliescu in functia de presedinte al PSD. Ce-i drept, nu direct, ci prin prezentarea imaginii idilice pe care o are Adrian Nastase in ochii Partidului Socialistilor Europeni: "E un nume consolidat, un nume de referinta al familiei social- democrate si as indrazni sa spun ca este primul politician roman care a avut acces la responsabilitati extrem de importante la nivel international, in familia sa politica, lucru care s-a si resimtit, de altfel, si care a fost benefic Romaniei. Spun acest lucru fara ezitari", a declarat Bostinaru pentru postul de radio citat. Mai mult de cat atat, secretarul executiv al PSD nu s-a sfiit sa citeze ad-literam din socialistii europeni, fara a preciza daca a luat aceste pasaje dintr-un document transmis de PSE sau din discutii pe care le-a avut personal cu acestia: "Ei spuneau textual: daca nu mai este problema trecerii lui Adrian Nastase la Presedintia Romaniei, dupa alegerile prezidentiale, atunci care ar fi sensul schimbarii lui de la conducerea PSD?

Negarea adevarului

Contactat ieri de ZIUA, Victor Bostinaru a spus ca nu stie de existenta vreunei scrisori, lucru pe care a sustinut ca l-a spus si ziaristilor de la postul de radio citat. Transcriptul emisiunii nu contine in nici un loc vreo declaratie a lui Bostinaru in acest sens. Intrebat de unde a extras citatele textuale ale socialistilor europeni care il au ca subiect pe Nastase, Bostinaru ne-a spus ca acestea fac parte dintr-o discutie personala pe care a avut-o cu anumiti lideri ai PSE. Secretarul executiv al PSD a tinut sa ne spuna, de mai multe ori, ca Adrian Nastase se bucura de "o mare simpatie" in cadrul Partidului Socialistilor Europeni, intrucat acestia apreciaza "rezultatele remarcabile" pe care acesta le-a avut in ultimii patru ani. In momentul in care a fost intrebat care este parerea socialistilor europeni despre Ion Iliescu, Bostinaru s-a limitat la a spune ca "PSE urmareste cu interes PSD si este interesat ca acesta sa continue procesul de modernizare".

Severin este rezervat

Tot postul de radio BBC, l-a chestionat si pe deputatul PSD, Adrian Severin, in legatura cu scrisoarea care curpinde nemultumirile socialistilor europeni legate de preluarea functiei de lider al PSD, de catre Ion Iliescu. Severin nici nu a negat, dar nici nu a confirmat existenta scrisorii, precizand doar ca "liderii Internationalei Socialiste sau ai Partidului Socialistilor Europeni au serioase rezerve de a face asemenea recomandari intr-o maniera explicita si printr-un document oficial scris". Cu atat i s-ar fi parut mai surprinzatoare lui Severin o asemenea scrisoare cu cat, a spus el, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen, ar fi fost de acord, cu cateva luni in urma, cu invitatia adresata lui Iliescu de catre PSD de a redeveni lider al partidului.

Nastase are relatii bune cu socialistii europeni

Reactia PSE fata de posibila venire a lui Iliescu in fruntea PSD trebuie privita insa si din alta perspectiva: aceea a relatiilor bune pe care Adrian Nastase le are cu socialistii europeni. Cu doar cateva saptamani inaintea Congresului Extraordinar al PSD, candidatii cu cele mai multe sanse la a deveni lideri ai partidului, Adrian Nastase, se afla intr-un conflict intredeschis, fiecare beneficiind totodata de o imagine sifonata printre colegii de partid. Iliescu a plecat de la Cotroceni avand pe cap scandalul gratierii lui Miron Cozma, iar Nastase nu se mai bucura de o mare sustinere in partid dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale si cursa pentru formarea Guvernului. In tot acest context, Nastase poate profita de relatiile privilegiate pe care le are cu socialistii europeni pentru a isi imbunatati imaginea printre colegii de partid.

In tot acest timp, liderii cei mai controversati ai partidului isi fac planuri de a accede in functii importante in partid: baronul de Vrancea, Marian Oprisan, ar vrea un post de vicepresedinte pentru ca, spune el, merita; Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea au un plan paralel de a pune mana pe partid, Victor Ponta vrea secretar general. Asadar, ceea ce in urma cu cateva luni pentru PSD parea o situatie simpla, cu Adrian Nastase presedinte si Iliescu lider al partidului, in acest moment se dovedeste a fi ceva mult mai complicat, cu samanta de scandal si parfum de scindare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.