Declaratiile lui Traian Basescu privind revocarea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu din functiile de presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului au fost facute dupa ce in cadrul Aliantei s-au gasit deja chichite juridice prin care sa poata fi revocati cei doi si reluata procedura de vot. Pentru a putea castiga insa presedintiile celor doua Camere ale Parlamentului, Alianta are nevoie de voturile PUR, care a sustinut PSD la alegerea lui Nastase si Vacaroiu, motiv pentru care, de altfel, presedintele Basescu a si lansat mesajul potrivit caruia, "daca PUR vrea sa isi dovedeasca buna - credinta, atunci sa voteze alaturi de partenerii de guvernare pentru noi alegeri la Camera Deputatilor si Senat".

Se poate, nu se poate...

Parerile juristilor sunt insa impartite in ceea ce priveste posibilitatea reluarii votului pentru sefiile celor doua Camere ale Parlamentului. Regulamentul Camerei si cel al Senatului spun ca presedintele unei Camere parlamentare este ales pe durata mandatului Camerei, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de grupurile parlamentare.
Fostul deputat UDMR, juristul Ervin Szekely, unul dintre autorii Regulamentului Camerei, sustine ca, "potrivit regulamentelor, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului sunt alesi pentru o perioada de patru ani si procedura de reluare a votului se poate declansa doar in cazul unor noi alegeri legislative". Szekely spune insa ca in Legea Curtii Constitutionale exista "o prevedere foarte ciudata", conform careia Curtea Constitutionala poate sa fie sesizata atunci cand se incalca regulamentul uneia dintre Camere. "Nerespectarea regulamentelor poate fi atacata la Curtea Constitutionala si a si fost, in mai multe randuri - au fost plangeri referitoare la un vot deschis care ar fi trebuit sa fie secret, sau chiar la o numaratoare a votului, care a fost acuzata ca fiind incorecta. Curtea Constitutionala s-a ferit insa sa se pronunte, spunand de fiecare data ca ea este abilitata doar sa supravegheze respectarea Constitutiei", a explicat Szekely.

Mai multe posibilitati

De partea cealalta, juristii Aliantei au gasit insa in Regulamentul Camerei chichita juridica necesara pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu din fruntea Camerei si Senatului. Avocatul Aurelian Pavelescu, deputat PD, sustine ca "exista mai multe posibilitati de abordare a acestei probleme": "Presedintele unei Camere poate fi schimbat pentru anumite abateri, pentru anumite nereguli. Lucrul asta poate fi oricand invocat. Abatere poate sa insemne ca Nastase intarzie la sedinte cate trei ore sau ca a scos mobila de la Guvern si a mutat-o la Camera Deputatilor. Sau putem sa spunem ca nu a fost legitim ales in functia de presedinte, pentru ca votul secret prevazut de regulament nu a fost respectat. Votul secret pentru alegerea presedintelui Camerei Deputatilor a fost fraudat. Faptul ca toata lumea a votat pe masa lui Hrebenciuc face ca votul sa fie nul, deoarece nu a mai fost secret. Date fiind aceste fapte, consecintele juridice ale votului sunt lovite de nulitate, deci Adrian Nastase nu are legitimitate ca presedinte al Camerei Depu-tatilor".

Cerere motivata

Alianta PNL-PD se bazeaza in incercarea sa de a relua procedura de vot pentru presedintiile celor doua Camere ale Parlamentului pe articolul 25 din Regulamentul de functionare al Camerei, care spune ca "oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din cel putin trei grupuri parlamentare. Votul este secret si se exprima cu bile pentru fiecare caz, in cel mult 15 zile de la data inregistrarii cererii de revocare". Presedintele Camerei, la fel ca si cel al Senatului, sunt membri ai Biroului Permanent, deci pot fi revocati din functie, ceea ce Alianta intentioneaza sa faca. Deputatul Pavelescu afirma ca grupurile PNL, PD si UDMR vor inainta o cerere de revocare din functie a presedintelui atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, dupa ce mai intai se va fi asigurat ca dispune de majoritatea de voturi necesare pentru noi alegeri.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.