Guvernul a abrogat mai multe prevederi din Legea educatiei care reglementau normele de incompatibilitate si interziceau, printre altele, persoanelor cu functii de conducere in cadrul unui partid sa exercite si functia de rector, constrangerile respective fiind abrogate prin ordonanta de urgenta.

Potrivit MEDIAFAX, ordonanta de urgenta a fost aprobata in sedinta de marti a Guvernului, la initiativa ministrului de resort, Ecaterina Andronescu.

Astfel, a fost abrogat articolul care stabilea ca, dupa implinirea varstei de pensionare, ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale este interzisa, cu exceptia mandatelor in exercitiu. Articolul abrogat mai prevedea ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului si ca functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului. Tot articolul abrogat permitea cumularea functiilor de conducere sau de demnitate publica doar cu functiile didactice si/sau de cercetare.

A fost introdusa in schimb o prevedere care stabileste doar ca, in cazul exercitarii "unei functii de membru al Guvernului sau de secretar de stat", rectorul are obligatia de a se suspenda din functie pe perioada execitarii demnitatii.

De asemenea, o alta prevedere abrogata este cea care stabilea ca in invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare si ca mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, inceteaza de drept in cazul persoanelor care au implinit varsta de pensionare, exceptate fiind functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

O alta prevedere abrogata stabilea ca acele cadre didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar dupa implinirea varstei de 65 de ani pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Alta prevedere abrogata este cea care impunea ca printre conditiile pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar sa fie si detinerea atestatului de abilitare.

Miercuri, premierul Victor Ponta a anuntat structura si componenta viitorului Cabinet, la Ministerul Educatiei fiind propus rectorul SNSPA, Remus Pricopie, fost consilier al Ecaterinei Andronescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.