Premierul Victor Ponta a declarat ca pozitia Romaniei la Consiliul European care se desfasoara la Bruxelles a fost discutata de ministrii din Guvern cu consilierii presedintelui Traian Basescu si nu exista niciun fel de divergenta pe aceasta tema.

Ponta a precizat, la Bruxelles, ca el personal nu a discutat cu presedintele Basescu in acest sens, insa aceasta nu a fost necesara avand in vedere ca ministrii si consilierii de la Cotroceni au elaborat o pozitie comuna, transmite MEDIAFAX.

Potrivit lui Ponta, in privinta Consiliului de supraveghere bancara, care va fi discutat joi seara de catre Consiliul European, importanta pentru Romania este implicarea si a statelor care nu fac parte din Zona euro in procesul de decizie, iar Romania va urma sa fie parte la acest organism.

Totodata, premierul a aratat ca in privinta aderarii la Schengen pozitia Guvernului este ca la Consiliul European sa se ia act de deplina capacitate tehnica a Romaniei si indeplinirea tuturor conditiilor, urmand ca dupa publicarea raportului MCV de catre Comisia Europeana, la urmatorul Consiliu JAI, din martie 2013, sa fie discutat si "un calendar clar si precis de aderare".

Intrebat daca Guvernul a transmis presedintelui Basescu sa solicite la Consiliul European sa fie mentionat in concluziile reuniunii faptul ca sunt indeplinite criteriile tehnice de aderare la Schengen, Ponta a subliniat ca nu i s-a cerut nimic in mod special sefului statului.

"Noi ne dorim sa fie inclusa (mentiunea in concluziile Consiliului n.r.), nu stiu care va fi finalul, o sa aflam impreuna diseara. Pana la urma decizia se ia in martie la JAI", a spus Ponta.

Totodata, intrebat despre faptul ca presedintele Traian Basescu a afirmat ca raportul MCV va fi "dezastruos", Ponta a raspuns ca el crede ca urmatorul raport MCV, invocat de Olanda si Germania cu privire la aderarea Schengen, "va fi nici bun, nici dezastruos".

"Cred ca va fi nici bun, nici dezastruos, nu stiu. O sa il vedem si o sa tragem concluzii pe urma", a spus premierul.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

El a mai tinut sa arate ca sunt doar "zvonuri" ca pe langa si Olanda si Germania mai sunt si alte tari care in acest moment au obiectii privind aderarea la Schegen, cum ar fi Belgia, Danemarca sau Finlanda.

Ponta a aratat ca poate garanta in privinta Belgiei si Danemarcei pentru ca s-a intalnit la reuniunea PES de joi cu premierii acestor tari si a discutat cu ei despre subiectul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.