Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflatia pana nu se va intelege foarte clar ca Guvernul nu mareste aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca doresc.

"Azi in sedinta de Guvern a revenit acea Hotarare promovata de Guvernul Ungureanu, in conformitate cu legea, o Hotarare de Guvern care da voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finantele publice locale, da voie autoritatilor locale - Consiliu Local, CGMB - sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Nu obliga, insa", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca din textul HG nu se intelege acest lucru foarte clar, motiv pentru care nu o va publica inca.

"Inteleg din redactarea Hotararii ca acest lucru nu e foarte clar, motiv pentru care nu o public pana nu se lamureste foarte clar ca Guvernul nu obliga in niciun fel, ci doar da dreptul, conform legii autoritatilor locale, daca doresc si numai acolo unde considera necesar si util, sa actualizeze taxele locale cu inflatia", a spus Ponta.

El a subliniat ca taxele locale nu se maresc.

"Taxele locale nu se maresc, nu se mareste nicio taxa locala si in niciun caz nu Guvernul face acest lucru. Autoritatile locale, daca asa se decide in Consiliul Local si Consiliul General, pot sa actualizeze taxele locale cu rata inflatiei", a spus Ponta.

"Cadou" de Craciun: Taxe si impozite mai mari cu 16% din ianuarie

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, ca Guvernul nu a marit impozitele si taxele locale, ci a reactualizat limitele minime si maxime ale acestora, iar consiliile locale sunt cele care le stabilesc, aratand ca este convins ca vor fi "taxe decente".

"In conformitate cu Codul Fiscal si cu legea privind impozitele si taxele locale, din trei in trei ani Guvernul trebuie sa reactualizeze limitele minime si maxime ale impozitelor si taxelor locale cu rata inflatiei. Competenta de a stabili impozite si taxe locale este a consiliilor locale. In aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru ca in Codul Fiscal la acest capitol se prevede ca aceste taxe pot fi mai mici cu 20%", a declarat Dusa.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.