Presa internationala scrie despre posibilul rezultat al alegerilor legislative romane de duminica, evocand criza politica din vara si impactul ei dupa scrutin.

Le Figaro comenteaza ca "problema nu este cine va castiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale", pe care o catalogheaza drept un "atelaj curios intrat in razboi in vara impotriva presedintelui Traian Basescu pe care a incercat in zadar sa il debarce" de la putere.

Potrivit MEDIAFAX, publicatia se intreaba despre "viitorul acestei coabitari agitate", in contextul in care presedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor amenintari cu o noua procedura de destituire. In Romania "aliantele se fac de pe o zi pe alta", iar "criza politica are mult zile inaintea ei", comenteaza publicatia franceza, notand o "campanie destul de terna si vida".

Cotidianul Le Monde si agentia Associated Press ironizeaza vizita de campanie a lui Dan Diaconescu la Targu Jiu, la bordul unui Rolls Royce.

"Numerosi romani nu se mai regasesc in partidele traditionale de pe esicherul politic", observa publicatia franceza, apreciind ca pe fundalul tentativei esuate de destituire a presedintelui, crizei economice si dezamagirii fata de politica acestia "ar putea sa se indrepte spre cel care le-ar putea oferi macar un tur in Rolls-Royce".

"Chiar si dupa standardele romanesti, politica a fost tumultuoasa anul acesta", scrie AP, apreciind ca romanii "sunt satui de lupta personala pentru putere" dintre Basescu si Ponta, in timp ce tara ramane una dintre cele mai sarace si corupte membre ale UE. Sondajele ofera coalitiei la putere un procent "confortabil", dar dupa alegeri poate aparea o noua criza politica prin refuzul lui Basescu de a-l nominaliza pe Ponta premier, pe care l-a facut "porc", "mincinos compulsiv" si "pisoi", noteaza agentia.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Financial Times scrie, de asemenea, ca este asteptata o victorie "confortabila" a coalitiei guvernamentale, avertizand ca rezultatul poate conduce la instabilitate politica. Publicatia citeaza analisti care "speculeaza" ca noua majoritate, consolidata dupa scrutin, ar putea lansa o noua procedura de destituire a presedintelui.

Publicatia avertizeaza totodata asupra unei eventuale amenintari a stabilitatii fiscale obtinute prin masuri de austeritate dureroase incepand din 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.