Consilierul premierului pe problematica fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a dat asigurari ca POSDRU a fost deblocat, reluarea trimiterii cererilor de rambursare, cu o corectie de 25%, fiind prima etapa, iar Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor catre beneficiari pana la finele anului.

Potrivit MEDIAFAX, in urma unei misiuni de audit desfasurate la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a solicitat Guvernului, intr-o scrisoare oficiala, sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie de la inceputul Programului Operational Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pana in noiembrie 2011.

Comisia a recomandat totodata ca autoritatile romane sa transmita o cerere de plata separata inainte de sfarsitul lunii decembrie 2012, cuprinzand sumele procesate pe baza procedurilor de verificare imbunatatite, dar care sa includa si rata de corectie financiara medie de 25%.

"Avand in vedere numarul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor imbunatatite, este prea devreme pentru a fi siguri in privinta eficientei verificarilor de administrare. Prin urmare, va fi necesara o noua misiune de audit odata ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienta procedurilor imbunatatite de verificari de administrare. Se prevede ca aceasta misiune sa se desfasoare in primul trimestru al anului 2013. (...) Plata acestei de-a doua cereri de plata (precum si a cererilor ulterioare) ar trebui sa se faca odata ce se confirma impactul pozitiv al imbunatatirilor de sistem mentionate mai sus", se arata in scrisoarea transmisa autoritatilor romane.

Rugat sa precizeze unde anume in textul scrisorii este indicata deblocarea POSDRU, consilierul premierului Eugen Teodorovici a aratat ca in nicio comunicare a Comisiei nu sunt folosite formulari atat de explicite, iar trimiterea cererilor, chiar cu corectii de 25%, constituie de fapt prima etapa a deblocarii programului.

Intrebat daca, pana la plata fondurilor de catre CE, Guvernul va plati de la buget beneficiarii POSDRU, Teodorovici a aratat ca intre timp Guvernul "cauta solutii" pentru a asigura aceste fonduri pana la finalul anului curent. Potrivit acestuia, sumele necesare ar fi de circa 100 milioane euro.

Consilierul premierului a afirmat totodata ca nu toti beneficiarii finali vor trebui sa suporte corectiile de 25%, ci doar cei la care vor fi gasite incalcari ale procedurilor.

In urma misiunii de audit a CE, Guvernul a aprobat, in 27 noiembrie, un memorand privind POSDRU, in care a propus ca pentru cererile de rambursare care nu au fost verificate in conformitate cu prevederile Instructiunii nr. 62 și a noilor proceduri, sa fie aplicata o corectie de 25%, suma estimata fiind de 75 milioane euro.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Pentru cererile de rambursare care au fost si vor fi verificate conform prevederilor Instructiunii nr. 62 si a procedurilor modificate, Guvernul va aplica o corectie temporara de 25% sau neincluderea in declaratiile de cheltuieli transmise catre Comisia Europeana a sumelor aferente acestor cheltuieli de rambursare pana la misiunea de audit a CE, programata in martie-aprilie 2013. Suma estimata pentru aceste corectii este 123 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.