Revista Nature abordeaza intr-un editorial aparut miercuri problema mediului academic romanesc, in conditiile tot mai deselor dezvaluiri de plagiat in care sunt implicati oficiali guvernamentali romani.

Publicatia anticipeaza ca daca Uniunea Social Liberala (USL) castiga alegerile parlamentare din 9 decembrie, guvernul va dezmembra si mai multe institutii menite sa asigure meritocratia in mediul academic.

"Guvernul actual condus de social democratul Victor Ponta este la putere de mai putin de un an, insa a provocat un regres al multor pasi pozitivi facuti in trecut. Daca Uniunea Social Liberala castiga majoritatea absoluta, dupa alegerile de la 9 decembrie, asa cum arata predictiile, este posibil sa dezmembreze si mai multe institutii menite sa asigure meritocratia privind numirile in functii si finantarile din mediul academic si, probabil, ca va inlatura si sistemul de control care lupta impotriva coruptiei academice", remarca autorul nesemnat al articolului.

In editorial se aduce aminte de acuzatiile de plagiat aduse impotriva Ecaterinei Andronescu, dar si acuzatiile aduse impotriva Corinei Dumitrescu si a lui Ioan Mang, pentru a se culmina in cele din urma cu plagiatul lui Ponta.

Gafa sau ironie? Dragnea si Antonescu glumesc pe tema plagiatului

"Desi pare greu de crezut, avand in vedere timpul scurt petrecut la guvernare, Andronescu a fost cea de-a treia nominalizare a lui Ponta pentru functia de ministru, si cel de-al treilea acuzat de plagiat. Corina Dumitrescu a renuntat inainte de a fi confirmata de Parlament. Ea a fost acuzata de plagiat si de faptul ca a pretins, in mod fals, ca a studiat la Universitatea Stanford. Cel de-al doilea propus, Ioan Mang, a fost propus pentru functia de ministru al Educatiei la data de 7 mai, dar a fost fortat sa renunte o saptamana mai tarziu. El a fost acuzat de plagiat in lucrarile sale academice de informatica. Absurditatea a atins apogeul in luna iunie, cand Nature a dezvaluit ca insusi Ponta si-a plagiat teza de doctorat din 2003".

Ponta: Romanilor nu le pasa de acuzatii de plagiat

In cele din urma, autorul se intreaba daca guvernul Ponta si reprezentantii paritdelor USL vor fi trasi la raspundere pentru aceste evenimente care distrug increderea in mediul academic cu ocazia alegerilor de pe 9 decembrie.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

"Cei care incearca sa inteleaga pe deplin nivelul la care esueaza sistemul stiintific romanesc trebuie sa sa faca asa cum faci la teatru: sa-si suspende neincrederea. Insa trebuie, in acelasi timp, sa reflecteze asupra provocarii de a construi un stat democratic puternic pe cenusa unei dictaturi corupte. Poate problema integritatii academice sa influenteze alegeri generale? Ar fi poate incredibil, insa nu absurd”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.