Exista parlamentari romani cu grija facturii la intretinere. Mai ales atunci cind factura este platita in euro si vine la Strasbourg sau Bruxelles, unde acestia sint euroobservatori.

Cel putin la nivel declarativ, cit timp sint pe tarim european, europarlamentarii observatori autohtoni par sa lase animozitatile politice deoparte, fiind ocupati cu chivernisirea banilor de diurna primiti de la Parlamentul European. Cei 268 de euro pe fiecare zi de prezenta la lucrarile parlamentare trebuie administrati cu grija, spun la unison cei 35 de observatori. Acestia s-au apucat sa caute hoteluri ieftine, ba chiar si-au inchiriat garsoniere sau apartamente.

Colegi de eurogarsoniera

Cei mai intreprinzatori sint liberalii Nicolae Vlad Popa si Adrian Cioroianu, care si-au inchiriat impreuna un apartament in Bruxelles pe care platesc 800 de euro pe luna, facindu-l invidios pe colegul lor liberal, Tiberiu Barbuletiu, care plateste 500 de euro pe o garsoniera. Cei doi asteapta insa cu ingrijorare prima factura la intretinere, pentru ca au auzit ca este mare. La Strasbourg insa, ei trebuie sa recurga la cazarea in hoteluri.

Fiind vorbitor de limba germana si absolvent de liceu german, in perioada in care este nevoit sa semneze prezenta la Strasbourg, senatorul Popa se cazeaza in orasul german Kiel, unde plateste pe hotel 65 de euro, dar face doar 20 de minute pina in orasul de resedinta al Parlamentului European. Intre pesedisti, campionul la gasit cazare este Serban Nicolae. Niste cunostinte l-au ajutat sa-si gaseasca imediat o garsoniera in Bruxelles, pe care cheltuie 700 de euro. In Strasbourg, hotelul il costa pe senator doar 67 de euro. Valeriu Zgonea, Corina Cretu si Vasile Dincu au luat imediat exemplul lui Serban Nicolae si si-au inchiriat si ei garsoniere in Bruxelles.

Musca sta numai la patru stele

Mai putin pragmatica decit colegii ei, deputatul PNL Mona Musca cheltuie in amindoua locatiile in jur de 110 euro pe noapte, dar sta la hoteluri de patru stele. Democratii sint cei mai uniti. Toti cei cinci europarlamentari ai PD stau in acelasi hotel si la Strasbourg, si la Bruxelles. Organizarea a ramas in sarcina liderului de grup, Marian Jean Marinescu, care rezolva de fiecare data rezervarile. Preturile pe care le platesc democratii variaza in functie de hotelul la care gasesc locuri. 60-70 de euro la Bruxelles si 70-110 euro la Strasbourg.

Orgolii europene

Cu toate problemele administrative, ramine totusi timp si pentru niscaiva tensiuni. Declaratiile facute la adresa colegilor lui, pe care i-a facut cam incompetenti, l-au costat pe Adrian Severin. Acestia l-au izolat imediat. Si Mona Musca a iscat ceva discutii cind a hotarit sa se transfere de la comisia Economica la cea de Cultura, dind peste cap organigrama. Liberalii Cioroianu, Popa si Cosea, pe de alta parte, n-au facut greseala lui Severin, dar se considera mai muncitori decit colegii lor, facind grup separat.

Candidati pe banii strainatatii

Daca Romania va fi admisa in UE, in 2009 vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European. Desi pina atunci mai este timp, partidele au deja viziuni diferite despre modul in care se vor desfasura acestea. Alianta D.A. are schitat un proiect de lege privind alegerea europarlamentarilor, document care prevede faptul ca exista o singura circumscriptie electorala, Romania, si fiecare partid prezinta o singura lista. PSD, prin Vasile Puscas, a depus la Senat un proiect care imparte Romania in 8 circumscriptii electorale, corespunzatoare regiunilor de dezvoltare economica.

PSD spera astfel ca va colecta mai multi europarlamentari din fiefurile sale traditionale. Un proiect relativ similar are si UDMR. La alegeri pot participa toate fortele politice din Romania, dar partidele afiliate la familiile politice europene sint norocoase, intrucit cheltuielile pentru campania electorala vor fi suportate de acestea. Numai ca vor fi nevoite sa dea socoteala de fiecare banut in fata unui auditoriu european. Acest aspect va aduce modificarea legii Curtii de Conturi, pentru a armoniza regimul financiar al partidelor politice cu reglementarile europene.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.