Victor Ponta a declarat luni, la finalul sedintei USL, ca seful statului ar trebui sa se foloseasca de "sarmul" si de "respectul" de care se bucura in Germania pentru a obtine conditii mai avantajoase pentru Romania in cazul bugetului UE, afirmand ca el se va ocupa de celelalte tari.

"Cele 48 de miliarde propuse initial de Comisia Europeana, ca sa fim realisti, probabil ca nu se vor putea pastra, important e cat se taie din cei 48. E mare diferenta daca se taie un miliard sau daca se taie zece", a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a precizat ca, dincolo de cifra totala alocata Romaniei, este "foarte important" sa fie scoase prevederile "puse numai pentru Romania sau care dezavantajau Romania".

"Incepand cu faimosul paragraf 45, cel legat de absorbtia in 2011 - pentru ca paragraful se referea la gradul de absortie din 2011, ceea ce insemna sa fim pedepsiti in 2014-2020 pentru lipsa de capacitate de pana in 2011. Fac aceasta precizare pentru pedelistii care ne tot cearta pe la televizor, legatura se facea cu gradul lor de absorbtie", a explicat premierul, potrivit MEDIAFAX.

Ponta a mentionat ca aceasta prevedere pentru corelarea bugetului cu gradul de absorbtie a fost introdus la cererea Germaniei.

"Stiind prietenia si respectul pe care il inspira domnul presedinte Basescu in Germania, sunt convins ca va reusi sa inspire si scoaterea acelui paragraf 45. Tot Germania este cea care se opune intrarii noastre in Schengen, iarasi ma bazez pe sarmul si carisma domnului presedinte Basescu in fata Germaniei pentru a ne rezolva aceasta problema. (...) Daca ne conjugam eforturile, domnul presedinte cu Germania, eu cu celelalte tari, avem sanse mai mari pentru urmatoarea intalnire", a mai spus Ponta.

Premierul a concluzionat ca inclusiv seful statului a avut noroc prin faptul ca nu s-a luat o decizie la nivelul Consiliului European in cazul bugetului 2014-2020.

"Cu un efort conjucat, o sa putem la urmatorul summit sa avem conditii mult mai bune. Conditiile de acum erau foarte proaste pentru Romania, erau inacceptabile pentru Romania si atunci e bine ca nu s-a ajuns la o decizie si a scapat si domnul Basescu - sa nu trebuiasca nici asa, nici asa. Nu s-a certat nici cu doamna Merkel, nu s-a certat nici cu noi, a avut noroc", a declarat premierul.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.