Ion Iliescu a declarat, joi, referindu-se la problema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, ca potrivit "regulii UE" la aceste Consilii se reunesc prim-ministrii, respectiv cei care conduc Executive, nu presedintii, el aratand ca Romania trebuie sa intre in normalitate.

Intrebat daca Traian Basescu reprezinta mai bine Romania decat Victor Ponta la Consiliul European, Iliescu a precizat ca, de regula, la Uniunea Europeana intrunirile Consiliului sunt reuniri ale prim-ministrilor.

"Exista doar doi presedinti care au si functii de prim-ministru: cel al Frantei, care conduce Guvernul direct, desi au si prim-ministru, si cel al Ciprului, unde nu exista prim-ministru. Deci regula e ca la Consilii se reunesc premierii cei care conduc Executive", a spus Iliescu, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca din toata zona noastra n-o sa fie vazut niciun presedinte la Consiliul European, dar nici din alte tari europene, nici chiar presedinti alesi cum este cel al Austriei.

Intrebat daca, in consecinta, Traian Basescu nu ar avea ce sa caute la Consiliul European, Iliescu a aratat ca aceasta este o chestiune pe care trebuie sa o gandeasca rational toti factorii implicati.

Intrebat daca in situatia in care ar fi fost presedinte in acest moment l-ar fi lasat pe premier sa mearga la Consiliul European, Iliescu a precizat ca el, ca presedinte, se deplasa la aceste reuniuni impreuna cu premierul, subliniind ca situatia Romaniei de atunci era una de tara asociata si era nevoie de cat mai multi reprezentanti care sa pledeze in favoarea cauzei Romaniei.

"Acum am intrat intr-un cadru de normalitate si trebuie sa ne aliniem regulilor jocului", a spus Iliescu.

Solicitat sa acorde sfaturi in aceasta privinta presedintelui Basescu sau premierului Victor Ponta, Iliescu a refuzat. "Nu vreau sa dau sfaturi, pentru ca nu sunt bine venite", a spus Iliescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.