Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni. Este pentru a treia oara in aceasta saptamana cand seful statului a facut declaratii.

"Primul lucru ce trebuie remarcat e ca zona euro se afla in recesiune, iar ideea ca trebuie sa fim extrem de seriosi pentru a ne valorifica sansele de a avea crestere economica e o idee care trebuie valorificata. In conditiile in care zona euro e in recesiune, ne obliga sa privim foarte realist si la situatia noastra. In ultimele 4 trimestre, Romania a avut trei trimestre cu scadere economica fata de semestrul anterior si doar unul cu o crestere", a declarat Basescu.

"De ce nu am reusit sa mentinem cresterea economica? Neutilizarea fondurilor de la UE e cea mai importanta cauza. Trebuie sa renuntam la jocuri politice. Pasiunea este ca PDL sa dea vina pe actualii guvernanti, actualii pe fostii. Realitatea este ca nici unii nici altii nu si-au facut treaba. Ne-a prins 30 iunie cu temele nefacute si s-a ajuns la presuspendare. Si unii si altii au responsabilitati. La acest stadiu nu discutam de fraude, ci de securizare a banilor europeni", a mai adaugat presedintele.

"O alta cauza a scaderii economice este seceta care nu a fost atat de dezastruoasa, dar a afectat productia agricola, comparativ cu 2011. Este cauza obiectiva. Reducerea investitiilor este o alta cauza".

"Criza politica care a facut sa avem iesiri de capital mai mari decat ne-am fi dorit. In 2008, aveam 19 miliarde de euro intrari, air acum avem 3 miliarde. Ingrijoratoare este viteza de scadere a intrarilor nete de capital. Riscam ca anul viitor, in lipsa unei situatii politice stabile, sa trecem pe intrari nete negative. E un semnal de alarma catre clasa politica".

"Avem resursa interna, dincolo de banii europeni. Sa deschidem locuri de munca acolo unde putem si noi. A venit timpul sa reincepem exploatarea miniera de suprafata, fie ca vorbim de aur sau de cupru. Eu nu pledez pentru o solutie sau alta. Nu mai putem sta fara sa cream si noi locuri de munca. Deficitul de la pensii nu se poate acoperi cu nimic decat prin locuri de munca".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Aceasta conferinta de presa poate sa constituie si o provocare catre politicieni ca in loc sa se injure sa arate perspectiva anului 2013 macar, pe baza unui buget. Niciunul nu poate spune ca nu stie sa-l faca, e clar ca niciunul nici altul nu vor sa-l prezinte pentru ca nu ar avea sustinere pentru gogosile pe care le prezinta la guvern".

"Trebuie sa fim seriosi, avem un angajament cu FMI. Un angajament pe care actualul guvern l-a gasit in vigoare, pe care nu l-a respectat guvernul Boc si Ungureanu si nu-l respecta nici guvernul Ponta. Acest angajament se refera la managementul privat", a mai adaugat presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.