Florin Hozoc, seful Agentiei Romnet, si Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, au fost cele mai solide piste pe care puteau merge procurorii pentru a instrumenta dosarul stenogramelor. Cei doi, carora li se datoreaza declansarea scandalului, au fost reticenti in fata anchetatorilor.

Cel mai scandalos dosar al anului trecut, cel al stenogramelor PSD, in care presa a dezvaluit strategii de manipulare puse la cale in sedintele PSD, a primit NUP din partea Departamentului National Anticoruptie (DNA) pe 28 noiembrie. DNA a constatat ca nu se confirma savirsirea unor fapte de coruptie si ca nu exista nici o dovada in acest sens. Audierea martorilor arata, insa, ca nici acestia nu au dat informatii suficient de solide care sa ajute ancheta.

"Nu vreau sa fiu intermediar"

Doi au fost martorii-cheie ai dosarului: Florin Hozoc, directorul Agentiei de presa Romnet, cel care a difuzat stenogramele catre presa scrisa, si Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi. Hozoc a fost audiat de catre procurori pe marginea relatiei sale cu cei care i-au dat transcrierile stenogramelor si o caseta cu care le-a confruntat. In esenta, Hozoc a spus procurorilor ca a primit stenogramele pe niste CD-uri, in format Word, de la persoane din anturajul conducerii PSD, de la Departamentul de Analiza Institutionala.

Directorul Romnet a mai povestit ca a confruntat una din transcrieri cu o inregistrare de 7 minute pe o caseta de reportofon si a constatat ca se auzeau vocile lui Adrian Nastase, Octav Cozminca, Miron Mitrea si Acsinte Gaspar, citati in stenograme. Hozoc sustine ca a avut caseta doar citeva minute in mina, cit a ascultat-o de fata cu "sursele", si ca nu are nici o copie, ceea ce a spus si procurorilor.

Ancheta s-a blocat pentru ca Hozoc nu a dat numele surselor, asa cum le promisese, insa nici nu le-a cerut acestora casetele pentru a le da mai departe procurorilor. "Eu le-am dat surselor mele numele si numarul de telefon al procurorului, in caz ca ei vor dori sa il contacteze, dar ei mi-au zis ca nu au incredere, ca vor sa ramina anonimi". Desi procurorii i-au cerut sa faca rost de caseta, Hozoc le-a spus ca nu vrea sa fie intermediar.

Surse indirecte

Hozoc sustine, insa, ca el a dat suficiente indicii procurorului ca acesta sa stie "unde anume sa se poata duce". El a spus anchetatorilor ca numele surselor sint cunoscute de Miron Mitrea, Mircea Geoana, Adrian Nastase si Octav Cosminca. "Putea sa se duca la aia si sa-i intrebe cine sint sursele". Florin Hozoc s-a aratat nemultumit de rezolutia DNA si crede ca aceasta ar fi fost aceeasi cu sau fara marturia lui.

"Altfel de presiuni"

Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a fost si el audiat in urma cu o luna la DNA. El a fost nominalizat de catre Florin Georgescu, in una din stenograme, ca fiind unul dintre cei care face probleme partidului si nu raspunde presiunilor politice. Saguna a spus procurorilor ca niciodata nu s-au facut astfel de presiuni asupra sa, desi fapte anterioare demonstreaza contrariul. In primul rind, Sorin Ionita, de la Societatea Academica Romana, isi aminteste ca la sfirsitul anului 2003, presa a citat dintr-un raport anual al Curtii de Conturi in care Dan Drosu Saguna tocmai acuza astfel de presiuni asupra sa. Ieri, Saguna ne-a spus ca nu-si mai aminteste sincer despre acel raport si despre ce-a spus in el.

Si-a amintit, in schimb, despre declaratia facuta "Cotidianului" in urma cu un an, cind, in plin scandal al stenogramelor, a recunoscut ca "au existat presiuni, in special dupa ce am fost numit (…) Au incercat unii si altii sa-mi spuna cum sa-mi fac treaba, dar nu a tinut. Cine spune ca nu au fost presiuni este ipocrit". Ieri, insa, acelasi Saguna a declarat ca se referea la astfel de presiuni, nicidecum politice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.