Dupa ce conservatorii si opozitia au cerut ca nou-infiintata Comunitate Nationala de Informatii (CNI) sa fie pusa sub autoritatea parlamentului, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca doreste un control civil asupra institutiei care coordoneaza serviciile de informatii romane.
Premierul a intrat in discutiile privind conducerea Comunitatii Nationale de Informatii. El a opinat ca un control civil asupra institutiei care se ocupa de preluarea informatiilor de interes national ar elimina suspiciunile referitoare la politizarea acesteia si a adaugat ca nu a discutat cu presedintele Traian Basescu despre numirea conducerii CNI. "Nu am avut aceasta discutie cu presedintele. Numirea se va face conform hotararilor CSAT. Punctul meu de vedere este ca in general este extrem de util sa avem controlul civil asupra serviciilor de informatii. Subliniez, controlul civil. Aceasta este regula in toate tarile democratice din lume, din Europa, din SUA, exista un control civil asupra serviciilor", a explicat premierul Tariceanu.

Presedintele a prezentat si el detalii despre strategia de numire a conducerii institutiei infiintata prin ordinul CSAT. Cu toate ca seful statului l-a numit deja pe coordonatorul institutiei, generalul Tudor Medar, Basescu a spus, intr-un interviu acordat televiziunii publice, ca nu a luat o hotarare referitoare la seful executiv al Comunitatii de Informatii. "Am mai multe variante, mai multe optiuni: si in zona politica, si in zona profesionistilor. Imi dau seama ca daca prin numirea unui profesionist s-a generat atata dezbatere, ce s-ar intampla daca as desemna un consilier de stat membru al PD, ca nu o sa-l iau de la PSD! Nu isi imagineaza nimeni. Nici macar de la aliatii liberali", a remarcat presedintele.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.