Camera Deputatilor are un termen de 20 de zile pentru a se pronunta asupra solicitarilor de ridicare a imunitatii in cazul unui deputat, iar deputatii pot decide, in situatii precum cea a deputatului PDL Alin Trasculescu, inclusiv asupra revocarii masurii de retinere.

Conform Regulamentului Camerei Deputatilor, membrii aceste camere "nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei Deputatilor, dupa ascultarea lor", iar urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competenta de judecata fiind a ICCJ.

Cu toate acestea, potrivit MEDIAFAX, in cazurile de flagrant, precum cel al deputatului PDL Alin Trasculescu, "deputatii pot fi retinuti si supusi perchezitiei".

"Situatia va fi adusa de indata la cunostinta ministrului Justitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei Deputatilor asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri", arata articolul 194 din Regulament.

Liderul PDL Vrancea, deputatul Alin Trasculescu, retinut de DNA pentru mita si trafic de influenta

In plus, pentru arestarea preventiva propusa de procurori este necesar acceptul Camerei Deputatilor.

In cazul unei asemenea solicitari "presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, dupa care o trimite de indata Comisiei juridice, de disciplina si imunitati spre examinare, care va stabili, prin raportul sau, daca exista sau nu exista motive temeinice pentru aprobarea cererii".

O hotarare a Comisiei juridice trebuie sa fie adoptata in cel mult cinci zile de la sesizare, prin vot secret al majoritatii membrilor acesteia.

Un alt termen de cinci zile este acordat pentru grupul parlamentar al deputatului care trebuie sa exprime un punct de vedere asupra solicitarii procurorilor si a rapotului Comisiei juridice.

Citeste si:
Lidia Buble, condamnată definitiv la închisoare cu suspendare....
Lidia Buble, condamnată...

Ulterior, documentele sunt inaintate Biroului Permanent si se supun dezbaterii si aprobarii Camerei Deputatilor in cel mult 20 de zile, decizia fiind luata cu votul majoritatii membrilor prezenti.

De asemenea, articolul 195 din Regulament precizeaza ca "toate cererile privind ridicarea imunitatii parlamentare se inscriu cu prioritate pe ordinea de zi".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca a primit din partea Ministerului Justitiei solicitarea pentru ridicarea imunitatii in cazul deputatului PDL Alin Trasculescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.