Senatorul UDMR Frunda Gyorgy afirma ca este exclus ca reprezentantii Partidului Popular Maghiar din Transilvania sa fie in Parlament alaturi de cei ai Uniunii, el precizand ca UDMR nu sustine ideea federalizarii Romaniei, promovata de PPMT.

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca programul Uniunii "sustine autonomia locala si autonomia teritoriala", care reprezinta "exact opusul federalizarii" promovate de PPMT, transmite MEDIAFAX.

"PPMT nu poate fi in Parlament impreuna cu noi, in nicio ecuatie. E exclus. Programul UDMR sustine autonomia locala si autonomia teritoriala. Asta este exact opusul federalizarii. Federalizarea inseamna sa am landuri sau ceva ca in Germania, cu parlamente locale, cu guverne locale, cu decizii locale. Iar autonomia inseamna ca din puterea parlamentelor nationale sa deleg puteri consiliilor autoritatilor locale, care pot decide in problemele lor. UDMR, in programul sau, este pentru autonomie, nu pentru federalizare", a spus el.

Frunda a subliniat ca este autorul unui protocol aditional la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, acceptat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, "care prevede textual autonomia teritoriala, potrivit traditiilor istorice din tarile membre si normelor europene".

El a afirmat ca este de acord cu folosirea insemnelor locale, printre care steagul secuiesc.

"Da, sunt de acord. Va invit sa mergeti in secuime, sa vedeti - sau, daca ati fost anul trecut la Balvanyos sau la Tusnad sau undeva, ati vazut ca aceste insemne exista. Numai in perioada comunismului se facea puscarie pentru ele. Nu sunt interzise, sunt insemne locale pe care, potrivit legislatiei europene si romanesti in vigoare, poti sa le folosesti", a spus Frunda, potrivit caruia steagul secuiesc le este "la fel de drag" in prezent reprezentantilor UDMR ca si acum un an sau ca anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.