Organizatia "Reteaua politica", fondata de un grup de persoane provenind din mediul privat, s-a lansat oficial, marti, ca o noua miscare politica, avand ca scop transformarea in partid politic si initierea si promovarea, printre altele, a unor proiecte legislative de modificare a Legii partidelor.

Potrivit MEDIAFAX, organizatia se doreste o alternativa la politica actuala din Romania si isi propune sa reabiliteze valorile democratice cum sunt independenta constiintei politice (votul parlamentarului sa fie dat potrivit propriei constiinte si nu ca urmare a ordinului de partid) si transparenta in procesul politic (militeaza pentru transparenta finantarii partidelor politice).

Miscarea s-a nascut in luna februarie 2012, activeaza printr-un portal online si are o structura piramidala, care garanteaza transparenta activitatii si independenta de opinie a fiecarui membru.

Prima Linie a "Retelei politice" este Consiliul Reprezentativ, format din zece membri, iar urmatoarele linii au de zece ori mai mult decat precedente (Linia secunda – 100 de membri, Linia a Treia – 1000 de membri, etc).

Potrivit modelului de organizare, fiecare membru, cu exceptia celor in prima Linie, are obligatia de a aloca un vot unuia dintre membrii Liniei superioare. Astfel, la alegerile realizate din trei in trei luni, in functie de numarul de voturi, ierarhia Retelei politice se schimba.

Potrivit reprezentantilor "Retelei politice", in cele noua luni care au trecut de la infiintare, organizatia a generat o serie de proiecte care regleaza disfunctionalitati in procesele politice, administrative si economice din Romania, precum limitarea accesului cetatenilor obisnuiti la participarea politica, neregulile existente in administrarea banului public de catre administratiile locale, lipsa transparentei si manifestarile de coruptie din procesul politic.

Membrii "Retelei politice" au in acest moment in lucru patru initiative legislative pe care intentioneaza sa le supuna atentiei viitorului Legislativ, prin lobby facut la adresa parlamentarilor.

Citeste si:
Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise pe drumurile...
Mașinile cu volanul pe partea...

Primul proiect legislativ are in vedere modificarea Legii partidelor politice prin eliminarea prevederii ca pentru infiintarea unui partid politic sa fie necesare 25.000 de semnaturi. "Reteaua politica" considera ca pentru a infiinta un partid politic in Romania sunt necesare 250 de semnaturi, numar pe care il considera corect si adaptat realitatilor generale actuale.

Al doilea proiect legislativ are in vedere finantarea partidelor politice si propune cresterea transparentei surselor de finantare. Astfel, "Reteaua politica" propune ca informatiile cu privire la finantarea partidelor si cheltuielile acestora sa fie prezentate public pe pagina de web a acestora sau pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente (AEP). Proiectul legislativ propune, totodata, si actualizarea lunara a acestor date si dezvaluirea identitatii persoanelor sau firmelor care finanteaza partidele.

Citeste si:
Ramona Bruynseels: Vom inregistra o noua miscare politica
Ramona Bruynseels: Vom...

Al treilea proiect legislativ are in vedere responsabilizarea administratiilor locale in acordarea ajutoarelor sociale pe baza de merit, propunand acordarea asistente sociale pe baza evaluarii si conditionarii de dovada prestarii de activitati retribuite in mediul privat sau in folosul comunitatii prin accesul la o lista de activitati pusa la dispozitie de primarii.

Membrii "Retelei politice" au initiat acest proiect legislativ pornind de la observatia ca valoarea nominala a ajutoarelor sociale acordate in Romania in acest moment este de aproximativ egala cu deficitul bugetar.

Lansarea oficiala a "Retelei politice" a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa sustinute de Octavian Marin, "numarul 1" al "Retelei politice" si fondatorul acestui concept, Mirel Plesca – "Numarul 2", Daniel Wettenstein – "numarul 3", Marian Nita – "numarul 5" si Alin Alecu –"numarul 6".

Citeste si:
[CUPA MONDIALA] Programul partidelor de marti
CUPA MONDIALA  Programul...

Octavian Marin a precizat ca organizatia are acum 65 de membri intrati pe baza de invitatie si cateva sute de simpatizanti. El a mentionat ca de anul viitor organizatia va incepe sa faca lobby pe langa viitorii parlamentari pentru promovarea initiativelor sale legislative.

"Am fost un observator al vietii politice din Romania in ultimii 20 de ani. Multe lucruri nu-mi placeau: parlamentarii nu voteaza dupa constiinta, sunt tranformati intr-o turma de oi, nu-i reprezinta pe cetateni. Structurile de conducere ale partidelor sunt alese prin vot secret, perceptia e ca nu sunt in interior democratice. Finantarea partidelor nu e transparenta. Sunt sume fabuloase, nimeni nu stie provenineta acestora. In Romania exista foarte putine partide politice. Parerea mea e ca nu exista concurenta in viata politica. Aceste doua grupari mari (n.r.- USL si ARD) au costruit un oligopol politic, parlamentarii lor legiferand conditii restrictive pentru infiintarea altor partide politice. Am incercat sa gandesc o organizatie diferita, a rezultat Reteaua politica", a spus Octavian Marin.

Citeste si:
PSD consideră că USR a devenit singurul partid din România care...
PSD consideră că USR a...

El a spus ca organizatia isi propune sa se transforme in partid politic strangand cele 25.000 de semnaturi, in conditiile in care legea nu va fi modificata, si isi propune sa aiba candidati la alegerile din 2016.

Octavian Marin a mai spus ca organizatia nu este nici de stanga, nici de dreapta. "La nivelul Consiliului Reprezentativ de zece oameni, suntem opt de dreapta si doi de stanga", a spus Marin, el aratand ca Reteaua politica este deschisa la asociere cu orice forta politica, cu conditia de a-si pastra statutul de independenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.