Dan Diaconescu s-a prezentat, luni, la DNA pentru a da explicatii cu privire la licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat, desi nu a dovedit ca detine aceasta suma.

Diaconescu a venit insotit de doi avocati, spunand ca nu stie pentru ce a fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie, transmite MEDIAFAX.

El a mai spus ca fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu "este labil psihic".

In 22 octombrie, fostul sef al OPSPI, Remus Vulpescu, a dat o ampla declaratie in fata procurorilor anticoruptie in legatura cu esecul privatizarii Oltchim, aratand ca, atunci cand a aparut oferta lui Dan Diaconescu, statul era in proceduri de aducere de fonduri pentru plata angajatilor si repornirea unitatii.

Intrebat care este paguba produsa prin neprivatizarea Oltchim si in ce consta ea, Vulpescu sustinea ca aceasta se ridica la aproximativ 200-300 milioane de lei, respectiv suma pachetului de actiuni.

In legatura cu natura pagubei, Vulpescu arata ca, in acest caz, nu este vorba despre o paguba neaparat materiala, ci de un grav dezechilibru adus institutiilor statului.

In alta ordine de idei, Vulpescu a aratat ca, in cazul in care nu exista vreo oferta de privatizare, combinatul Oltchim ar fi repornit mult mai repede.

"Trebuie sa intelegem ca, in momentul in care in procedura de privatizare s-a formulat o oferta categorica, care indeplineste toate conditiile legale si conditiile din caietul de sarcini pentru a fi declarata castigatoare, oferta ce nu putea fi inlaturata abuziv si ilegal, ei bine, din acel moment, statul roman Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, reprezentantul Romaniei la Bruxelles pe langa Comisia Europeana, OPSPI si alte institutii au fost nevoite sa intrerupa mai multe demersuri ce aveau acest obiect - acordarea unui sprijin financiar la Oltchim pentru plata salariilor din urma si reluarea activitatii. Acest proces trebuie reluat acum de la zero. Este anevoios. Apar probleme suplimentare cand te opresti la trei sferturi din drum si dupa 10 zile o iei de la capat", a mai declarat Vulpescu.

Citeste si:
Comisia Europeana cere Romaniei sa recupereze de la Oltchim...
Comisia Europeana cere...

OPSPI a sesizat Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.