Chiar in timpul grevei profesorilor Educatia a ramas fara ministru. Toata lumea s-a intrebat: ce “nebun” ar vrea fotoliul ramas liber in plina criza?

Mihail Hardau, prefectul de Cluj, a fost acela, dar de la numire pana astazi el a evitat orice declaratie. Insa pentru ziarul "Libertatea" noul ministru s-a confesat, chiar cu ochii in lacrimi.

Peste doua saptamani, la 15 decembrie, Mihail Hardau implineste 58 de ani. Provine dintr-o familie cu noua copii, el fiind penultimul. "Tata a murit cand eu eram in clasa a VII-a, iar mama a ramas singura cu noua copii, asa ca de la 14 ani am trait "din palma" si m-am intretinut singur. Munceam cu mama la gradina de legume, iar vinerea mergeam la piata si vindeam rosii si salata. Practic, eu nu am avut nici o vacanta: cum se inchidea scoala, a doua zi eram angajat la Gostat, pana incepea din nou scoala. Am lucrat la irigatii, am sapat, am carat tevi si am fost la prasit. Castigam bani frumosi, 25-30 lei pe zi, iar din primul salariu mi-am luat haine", ne-a marturisit ministrul educatiei, emotionat pana la lacrimi de amintirile din copilarie. In acel moment chiar s-a ridicat de pe scaun si s-a retras sa-si stearga lacrimile cu discretie.

Cand a revenit, s-a scuzat si a continuat povestea trista a unui copil orfan de tata. "Mama nu avea prea multa carte, doar patru clase, dar a invatat cu fiecare dintre copii. Eu am facut o multime de nebunii si am fumat toata perioada liceului, in wc-ul baietilor, cu colegi de-ai mei. In clasa a IX-a "m-a luat flama" pentru o colega, care acum e profesor universitar. I-am scris un bilet, ea l-a citit si dupa aceea l-a rupt in bucati mici, motiv pentru care am incetat sa ma mai gandesc la fete. Ca sa pot merge mai departe la scoala, mama mi-a spus sa invat mult, dar eu nu am stiut ce inseamna asta si se pare ca am invatat mai mult decat trebuia: am intrat primul la facultate si am avut bursa republicana", ne-a povestit Mihail Hardau.

Cat a fost student, el a avut un singur "fas" cu care se imbraca si pe ploaie si pe ninsoare, dar din prima bursa nu si-a cumparat palton, ci echipament complet de schi. Din 1978 este profesor universitar, iar in politica "s-a bagat" din 1996. De cand s-a insurat nu mai are problema banilor: ii ia pe toti sotia si habar nu are cat costa o paine sau curentul. De patru ani, Hardau mai are un "stapan": nepotica Andra, pentru care ministrul se asaza in "patru labe" ca sa se joace.

Cat despre invatamant, Hardau refuza sa vorbeasca inainte sa elaboreze programele prin care sa poata cheltui miliardul de euro acordat in plus la bugetul din 2006, dupa greva generala a profesorilor.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.