Consiliul National al Audiovizualului a adoptat joi, cu unanimitate de voturi, Decizia privind principii si reguli de desfasurare a campaniei pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale.

Candidatii la alegerile parlamentare se vor putea exprima, contra cost, in emisiunile de promovare electorala si in spoturile electorale difuzate de televiziunile si radiourile private, dar vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unei Decizii adoptate de CNA, in sedinta de joi, transmite MEDIAFAX.

Potrivit documentului, campania electorala la posturile de radio si de televiziune, publice si private, inclusiv de televiziune prin cablu, incepe pe 9 noiembrie, ora 0:00, si se incheie in ziua de 8 decembrie, ora 7:00.

Accesul candidatilor la posturile publice de televiziune si radio este gratuit, iar repartizarea timpilor de antena se face potrivit Legii electorale.

"La posturile private (de televiziune si radio, n.r.), candidatii au acces contra cost, conform Legii electorale, in emisiunile de promovare electorala, in care-si prezinta programul si activitatile de campanie. De asemenea, candidatii se pot face cunoscuti si prin spoturi electorale. In privinta dezbaterilor electorale insa - si apreciem ca acestea vor fi emisiunile cele mai numeroase -, accesul candidatilor si reprezentantilor partidelor este gratuit, in conditii de echitate, echilibru si corectitudine", a explicat Rasvan Popescu, dupa adoptarea deciziei.

Potrivit lui Popescu, in emisiunile de stiri, prezentarea activitatilor de campanie revine exclusiv posturilor TV si radio, "asigurandu-se astfel independenta lor editoriala si informarea obiectiva a publicului".

"Cred ca am ajuns astfel la un echilibru intre dreptul candidatului de a-si face cunoscute proiectele si libertatea editoriala a posturilor de televiziune si radio. Pentru a asigura o dezbatere autentica, decizia stabileste si un set minim de reguli editoriale deja cunoscute si aplicate de posturi in campaniile precedente", a mai spus Rasvan Popescu.

In sedinta CNA de joi, insa, Roxana Niculescu, directorul de programe al televiziunii Romania TV, a spus ca "viata bate legea". Ea a precizat ca toate partidele mari discuta cu radiodifuzorii prin intermediul unor agentii de publicitate. "Bugetele sunt atat de mici pentru promovarea pe TV, incat campania va fi gratuita. Degeaba discutam de bani, pentru ca bugetele sunt atat de mici, incat campania va fi gratuita", a mai spus Roxana Niculescu.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Alegerile parlamentare se vor desfasura pe 9 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.