Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca, din ultimele informatii detinute de Guvern, raportul pe MCV nu va mai fi publicat de Comisia Europeana in decembrie, ci "undeva in ianuarie".

"E prematur sa discutam despre acest raport. Din informatiile ultime pe care le avem, raportul nu va veni decat undeva in luna ianuarie. Pana in ianuarie se pot intampla multe lucruri. Deci este prematur sa discutam despre cum va arata acest raport", a afirmat Orban, intr-o conferinta de presa la sediul MAEur, transmite MEDIAFAX.

Comisia Europeana trebuia sa prezinte "pana la sfarsitul anului" urmatorul raport pe MCV privind Romania, potrivit exprimarii din ultimul raport din luna iulie, in care erau mentionate si 11 puncte de indeplinit de catre partea romana in privinta respectarii statului de drept.

AFP a informat saptamana trecuta, in contextul discutiei de la nivelul Consiliului JAI privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, ca urmatorul raport MCV privind situatia din Romania si Bulgaria va fi publicat in luna ianuarie de catre Comisia Europeana.

Potrivit AFP, citand surse diplomatice de la Bruxelles, examinarea cererilor de aderare ale Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata pentru martie 2013, din cauza unei incertitudini cu privire la capacitatea autoritatilor acestor doua tari de a isi respecta obligatiile.

Problema aderarii "se va pune in martie 2013, dar acest lucru nu inseamna ca va fi luata o decizie", a insistat unul dintre diplomatii europeni citati de AFP. Reuniunile ministeriale ale UE vor fi prezidate in perioada respectiva de catre Irlanda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.