Tezaurul Romaniei a redevenit o "tema de campanie electorala", fiecare schimbare la varful diplomatiei insemnand si "o reprezentatie de barbatie" de la care se asteapta "beneficii de perceptie", sustine consilierul prezidential Cristian Diaconescu, intr-o postare de luni, de pe blogul personal.

Potrivit MEDIAFAX, fostul ministru de Externe spune ca problema Tezaurului nu este noua si ca toate abordarile de pana acum au esuat.

Diaconescu a sustinut ca declaratia ministrului Titus Corlatean, care leaga sansele de recuperare a Tezaurului de o relatie politica functionala cu Federatia Rusa au un caracter "cel putin redundant daca nu cumva la fel de putin serios precum «a saluta cu entuziasm» de la Bucuresti realizarile politiei metropolitane londoneze in lupta cu hotii de buzunare proveniti din Romania".

El a spus ca in acest subiect exista "o singura certitudine" si aceea de natura juridica: "In 2003 prin Acordul Conex la Tratatul Politic de Baza partea rusa a recunoscut existenta Tezaurului, transmis cu titlu de depozit. Tratatul Politic si Acordul Conex au fost ratificate in Parlamentele celor doua state, deci are forta juridica obligatorie".

"Pe de alta parte, a arunca vina nerecuperarii tezaurului pe umerii ultimilor predecesori ai ministrului de Externe care a reusit sa stabileasca o relatie institutionala cu presedintele doar de nota 7, este de asemenea, un gest usor lipsit de prudenta", comenteaza Diaconescu.

Fostul ministru de Externe mai spune ca sansele de recuperare tin in special "de determinarea cu care Romania isi exercita intr-o forma sau alta dreptul de a-si recupera tezaurul" si de o conjunctura favorabila, care nu s-a mai produs din iunie 1992 si care a fost atunci "ratata cu brio".

"Reamintesc pentru cei care debordeaza de «sensibilitate in dezghetarea (?!) relatiilor cu Federatia Rusa ca o astfel de situatie favorabila s-a ivit Romaniei, pana in acest moment, o singura data – la 1 iunie 1992, atunci cand Federatia Rusa a aderat la FMI. Consider ca la acea data am reusit sa ratam cu brio o buna oportunitate de deschidere a subiectului “tezaur” nu printr-o neglijenta a diplomatiei ci printr-o regretabila decizie politica", mai spune fostul sef al diplomatiei.

Citeste si:
Basescu, invitat sa activeze si in FMP. Raspunsul fostului presedinte
Basescu, invitat sa activeze...

Intre timp, desi relatia politica cu Federatia Rusa s-a consolidat "in ce priveste tezaurul, cu tot respectul, nu a existat nici o oportunitate realista de recuperare".

"Si da, o intalnire la nivelul ministrilor de externe cu Federatia Rusa nu este numai benefica dar si obligatorie in cea mai apropiata perioada de timp, de vreme ce ultima intalnire cu domnul Lavrov am avut-o eu in primul mandat de ministru al Afacerilor Externe (februarie 2009). Sigur ma refer la o intalnire bilaterala «traditionala» cu agenda negociata si convenita din timp… Sper ca nu dam valoare dialogului de culoar, pe la reuniuni multilaterale, cand de la intrare pana la lift, ne salutam cu toata Europa. Este, evident, exclus. Azi nu ne mai umilim. Ii lovim in plin pe nemti si americani. Ii huiduim pe stadioane, le aratam ca nu e asa simplu cu noi si pana la urma, o sa le rupem si picioarele …cand ii vom prinde. Fireste, daca ii vom prinde…", mai comenteaza Cristian Diaconescu.

Citeste si:
Ședință de guvern. Se analizează proiectul privind interzicerea...
Ședință de guvern. Se...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.