Plenul Parlamentului European va vota, marti, in sesiunea de la Strasbourg, cu privire la candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curtii Europene de Conturi, el primind aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei), transmite MEDIAFAX.

Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ. Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.

Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.

"Nu e o decizie pe care o iau singur, ci ma consult cu foarte multi actori, pentru ca eu nu sunt doar o persoana individuala care este nominalizata, ci sunt nominalizarea Romaniei. Sunt si fost comisar european, daca ati vazut audierile, ati vazut ca unii mi-au atras atentia ca s-ar putea din postura de fost comisar european sa ajut Comisia Europeana. Deci este o decizie pe care nu pot sa o iau singur, daca as fi putut sa o iau singur, as fi luat-o mai repede cu siguranta", a declarat, marti, Orban.

Intrebat daca a avut consultari si cu presedintele Traian Basescu, cu conducerea PDL sau liderii grupului PPE, Orban a refuzat sa comenteze.

El a aratat ca avand in vedere ca mai avea o saptamana pana la urmatoarea sesiune plenara a Parlamentului European, mai dispunea de o decizie finala cu privire la aceasta candidatura. "Mai am cateva zile si am timp pana inainte de sesiune sa iau o decizie. Voi lua o decizie in urmatoarele zile", a mentionat Orban.

Citeste si:
Comisia Europeana va prezenta miercuri raportul MCV pentru Romania
Comisia Europeana va prezenta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.