Lipsit de inspiratie, dar convins de importanta dialogului, Geoana s-a apucat de imprumutat ideile reformatoare ale partidelor socialiste din Europa.

Ieri a avut loc primul simpozion de acest fel, la care au participat pesedisti de soi, dar invitatul special a fost ex-secretarul general al laburistilor britanici, Matt Carter. In cadrul dezbaterilor, intitulate "Reforma Partidului Laburist din Marea Britanie - un model pentru PSD?", reprezentantul laburistilor le-a atras atentia social-democratilor romani ca cel mai important lucru pentru un partid de stanga nu este castigarea alegerilor pe termen scurt, ci implementarea politicilor pentru cetateni si pozitionarea acestuia pe scena politica. "Adevarata lectie este aceea ca trebuie sa fiti ceea ce trebuie. Scopul pe care-l aveti pentru o guvernare eficace este sa castigati alegerile pentru transformarea tarii, rezolvarea saraciei, a infractionalitatii si insecuritatii", a afirmat Matt Carter.

La randul sau, liderul PSD, Mircea Geoana, a apreciat ca principala provocare a partidului pe care il conduce este de a defini cine sunt social-democratii, in ce valori cred acestia si ce pot oferi romanilor. Pe de alta parte, Geoana a lasat sa se inteleaga ca este nevoie de echilibru pentru ca reforma ar putea destabiliza PSD. "Aceasta aparenta tensiune intre unitatea partidului si nevoia de modernizare poate fi rezolvata. Daca dam senzatia de imobilism, avem o problema. Daca facem numai modernizare si facem un razboi intern, sacrificam unitatea partidului", a spus liderul social-democrat.

Totusi, Geoana a recunoscut ca sistemul de primire a noilor membri este unul birocratic si neprietenos. "Este ca in Evul Mediu, in care cineva trebuie sa vina si sa sarute mana sefului ca sa fie primit in partid. E ca si cum tu ii faci o favoare unuia care vrea sa vina in partid, si nu invers", a afirmat el.

Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a apreciat sfaturile lui Matt Carter, dar nu s-a putut abtine sa nu remarce ca modelul britanic nu se potriveste in Romania.

"Ei acolo sunt doua echipe, cand una castiga, cealalta pierde. Noi avem un sistem politic mult mai complicat si cu aceste rezultate de 30% o data castigam, o data pierdem", a spus Nastase.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.