Coalitia Antidiscriminare din Romania le-a adresat un apel politic liderilor USL Victor Ponta si Crin Antonescu in care le cere sa reanalizeze oportunitatea candidaturii la parlamentare a lui George Becali din partea USL, apreciind ca acesta este un "politician misogin, homofob si rasist". 

"Apelul public al Coalitiei Antidiscriminare din Romania - Becalizarea spatiului politic romanesc trebuie sa inceteze! Domnilor co-presedinti Ponta si Antonescu, agresarea in strada a conducatorului unei autoritati nationale al carui mandat este prevenirea si combaterea discriminarii este fara precedent in tarile Uniunii Europene. In Romania, acest grav incident survine la capatul unei serii concertate de manifestari discriminatorii si violente de limbaj, practicate si transmise prin intermediul mass media de catre politicieni si alte persoane publice. Natura iresponsabila a unor asemenea pozitii este dramatic ilustrata prin acest act de agresiune directa", se arata in scrisoarea Coalitiei Antidiscriminare.

Semnatarii, Centrul Euroregional pentru Initiative Publice – ECPI, Centrul Parteneriat pentru Egalitate - CPE, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki, Asociatia ACCEPT, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen – Filia,Liga PRO EUROPA, Fundatia Romani CRISS, Media Monitoring Agency/Agentia de Monitorizare a Presei, Institutul pentru Politici Publice –IPP, saluta reactia premierului Ponta in cazul Asztalos Csaba, presedintele CNCD.

"Reactia publica a premierului in exercitiu al Romaniei cu privire la agresarea, recent, a Presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, reactie solicitata de catre organizatiile membre ale Coalitiei Antidiscriminare, era imperios necesara si o salutam ca atare. Aceasta pozitie nu poate fi insa credibila si sustenabila atunci cand mesajele lansate in spatiul public sunt urmate de sustinerea candidaturii in alegerile parlamentare din acest an a domnului George Becali - inspirator, suporter si finantator politic al discriminarii transformata in principal crez civic si politic. A accepta un candidat parlamentar pe listele USL, respins in prealabil de toate familiile politice din Parlamentul European, este socant si intolerabil. Valorile acestuia sunt net anti-europene, pe masura unei ideologii rasiste, discriminatorii si intolerante din care George Becali si-a construit o adevarata platforma politica", scriu semnatarii.

Citeste si:
Claudiu Năsui face dezvăluiri șocante despre 9 membri PNL
Năsui, dezvăluiri șocante...

Potrivit acestora, practicile lui George Becali sunt tuturor cunoscute.

"Legea, pe care parlamentarii sunt primii care ar trebui sa o respecte si sa o puna in aplicare, a fost de numeroase ori incalcata de catre acesta. Declaratiile publice impotriva membrilor comunitatii gay care, in opinia sa, ar trebui izolati si expulzati in afara aglomerarilor urbane (2008), impotriva romilor - etichetati de acelasi politician drept infractori ce nu merita sa traiasca in Romania (2007), impotriva femeilor, care prin natura proprie sunt "curve" (2011) ori a arabilor ("Cum o sa iau apararea unui arab?", cu referire la subsecretarul de stat, doctorul Raed Arafat), lipsa de flagrant respect pentru autoritatile statului prin ruperea citatiilor din partea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in fata camerelor de luat vederi si atacarea mediatica violenta a Presedintelui acestei institutii, reprezinta doar cateva dintre gravele derapajele ce ar trebui sanctionate si nu incurajate de statul roman prin intermediul institutiilor sau de liderii politici", se arata in mesaj.

Citeste si:
Crin Antonescu, despre amnistie: Nu cred ca se va da. Daca se da...
Crin Antonescu, despre...

Semnatarii afirma ca partidele politice au un rol esential in promovarea respectului fata de minoritati si in general a valorilor democratice, in primul rand prin promovarea de candidati ce impartasesc aceste valori.

"Mesajele dumneavoastra publice in aceasta privinta au un impact deosebit de important in toata tara, inclusiv la nivelul liderilor filialelor partidelor dumneavoastra din teritoriu. Data fiind dubla performanta a domnului George Becali - primul politician roman care a reusit sa genereze un caz ce a adus Romania in fata Curtii Europene de Justitie respectiv cel care a primit cele mai multe sanctiuni din partea CNCD, va solicitam sa reanalizati oportunitatea candidaturii acestuia pentru Parlamentul Romaniei cu sprijinul Dumneavoastra comun. Apreciem ca aceasta candidatura este toxica pentru democratia din Romania si pentru partidele pe care le reprezentati. Ne exprimam speranta ca veti contribui la descurajarea si sanctionarea acestui mod de a face politica si nu la sprijinirea unui politician misogin, homofob si rasist pe care il ajutati sa devina reprezentantul electoratului bucurestean in Parlamentul Romaniei", se mai arata in scrisoare.

Citeste si:
Gigi Becali, declarații total neașteptate despre situația lui...
Gigi Becali, declarații total...

Conducerea PNL a decis luni inceperea negocierilor pentru un acord politic cu PNG, condus de Gigi Becali si cu PNTCD-aripa Ciorbea, in contextul alegerilor parlamentare din decembrie, a anuntat presedintele liberalilor, Crin Antonescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.