Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, a catalogat decizia USL de infiintare a unei comisii de ancheta a referendumului drept un demers care incalca separatia puterilor in stat si o incercare de a subordona justitia in actul politic. 

Potrivit MEDIAFAX, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Daniel Buda, sustine, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca decizia USL de infiintare a unei comisii de ancheta a referendumului este un demers care incalca separatia puterilor in stat.

"Aceasta initiativa, prin care se doreste anchetarea procurorilor in legatura cu cercetarile efectuate de Politie, DNA si Parchetul General, se inscrie in curentul presiunilor pe care USL le exercita permanent asupra institutiilor statului si incercarii de a anihila justitia, singura in masura sa ancheteze neregulile semnalate in procesul electoral de la referendum. USL subordoneaza justitia in actul politic", spune Buda.

Comisia de ancheta privind activitatea autoritatilor in cazul votului la referendum, votata

Buda considera ca aceasta incercare de imixtiune in actul de justitie denota faptul ca "USL a ramas ancorat in traditia de a intimida justitia si de a incerca sa controleze neregulile semnalate la referendum, printr-o comisie infiintata cu dedicatie pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, invinuit pentru infractiuni legate de referendum".

"Probabil domnul procuror Ponta «a uitat» faptul ca activitatea procurorilor poate fi verificata doar de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste practici sunt extrem de familiare aliantei de guvernamant, din perioada in care liderii din umbra ai acestor formatiuni exercitau functii de conducere in structurile PCR. Din pacate, USL se dovedeste incapabila de a respecta anumite principii europene si ale statului de drept, privind separatia puterilor in stat si de a nu interveni in demersul anchetelor efectuate in justitie. Astfel, asa-zisii lideri ai USL nu pot accepta faptul ca Romania este stat european, iar deciziile institutionale trebuie luate de organele abilitate. Este lamentabil faptul ca USL, in cinci luni de guvernare, nu a invatat faptul ca justitia nu este subordonata actului politic", afirma Buda.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor le recomanda celor din USL sa renunte la demersurile prin care se incalca principiul separatiei puterilor in stat si prin care se pune in pericol pozitia Romaniei ca stat membru in Uniunea Europeana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.