Liderii PNL, PD, UDMR si PUR au probleme serioase privind repartizarea posturilor de prefecti, discutiile dintre cele patru formatiuni ramanand deocamdata fara rezultat. Alianta D.A. se confrunta, in plus, si cu o situatie interna delicata, in urma anuntului facut de presedintii organizatiilor locale din Covasna ca vor da in judecata statul roman in cazul in care postul de prefect va fi atribuit UDMR. Liderii PNL si PD Covasna, carora li s-a alaturat si organizatia judeteana a PUR, declara ca se vor adresa si forurilor europene, considerand ca etnicii romani nu vor mai avea nici un reprezentant in administratia locala, daca si postul de prefect va fi atribuit UDMR.

La randul ei, Uniunea Maghiara afirma ca obtinerea postului de prefect in Covasna reprezinta o prioritate. In afara acestei prefecturi, UDMR mai doreste inca trei posturi la Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si inca o prefectura intr-unul dintre judetele din sud, Olt sau Teleorman. Intentiile UDMR au starnit reactii negative in sanul organizatiilor Aliantei D.A. din Arad si din judetele vizate din sudul tarii. PUR isi propune sa obtina o cota similara cu cea a UDMR, ceea ce nemultumeste alte organizatii locale ale Aliantei, care s-au confruntat direct cu umanistii in campania electorala. Conducerea PNL a stabilit ca partidul va dobandi 18 prefecturi, iar PD a anuntat ca va avea prefecti in 14 judete. Restul se va imparti intre UDMR si PUR. Distributia pe judete va fi stabilita in cursul unei viitoare intalniri intre cei patru presedinti ai coalitiei guvernamentale. Premierul a anuntat ca termen-limita pentru rezolvarea problemei, data de 10 ianuarie. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au avut o intalnire privata, miercuri seara, la Palatul Victoria, unul dintre subiectele discutate fiind distribuirea functiilor de prefect si subprefect

PNL viseaza, la concurenta cu democratii, la Prefectura Capitalei

Conform unor surse din partid, PNL ar putea obtine 18 posturi de prefect si 16 de subprefect, iar PD - 14 de prefect si 12 de subprefect. Delegatia Permanenta a PNL a mandatat Biroul Executiv al partidului sa rezolve repartitia teritoriala a posturilor de prefect si subprefect, in functie de negocierile cu celelalte partide din coalitia guvernamentala. In desemnarea prefectilor si a subprefectilor, liderii PNL vor tine cont de experienta acestora in domeniu, avand in vedere faptul ca prefectii vor deveni functionari publici, potrivit legii, incepand cu 2006. De asemenea, prefectii si subprefectii PNL vor fi numiti pe functii si in baza unui aviz pe care trebuie sa-l obtina de la Comisia de Etica a partidului. Liberalii bucuresteni au decis, miercuri, sa-i propuna conducerii partidului pe Flavius Baias, Laurentiu Olan sau Adrian Badila pentru postul de prefect al Capitalei, a declarat, pentru Mediafax, Ludovic Orban, liderul PNL Bucuresti. Flavius Baias a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, in perioada 1996-2000, Laurentiu Olan a fost subprefect al Capitalei in guvernarea CDR, iar Adrian Badila a fost viceprimar al sectorului 6 intre aceiasi ani. In perioada 2000-2003, Badila a fost consilier general. Potrivit procedurii interne din PNL, fiecare organizatie teritoriala a partidului trebuie sa desemneze cate trei persoane pentru posturile de prefect si subprefect care vor reveni partidului. Majoritatea celor care vizeaza functiile de prefect se multumesc insa si cu fotoliile de subprefect.

PD revendica 14 judete

Partidul Democrat va numi 14 prefecti si 12 subprefecti, a declarat, ieri, presedintele PD, Emil Boc, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN) a PD. El a spus ca liderii partidelor aflate la guvernare n-au stabilit inca o impartire pe judete a functiilor de prefect. Boc a precizat insa ca, dupa ce se va lua o astfel de decizie, organizatiile judetene ale partidului pe care-l conduce vor avea "ultimul cuvant" in numirea prefectilor. Potrivit presedintelui PD, se va cere totusi acestor organizatii sa nu nominalizeze persoane asupra carora planeaza suspiciuni privind implicarea in acte de coruptie sau care "nu pot face fata exigentelor". Vicepresedintele PD, Adriean Videanu, a mai precizat ca BPN a decis sa alcatuiasca o comisie formata din cinci vicepresedinti - Adriean Videanu, Radu Berceanu, Ioan Oltean, Liviu Negoita si Vasile Blaga - care sa discute cu organizatiile judetene numirea viitorilor prefecti. Surse din PD sustin ca acestia ar putea negocia si cu UDMR si PUR pentru a cere acestor partide sa se retraga din coalitiile realizate cu PSD la nivelul unor consilii judetene. Ieri, presedintele PD Emil Boc, a mai afirmat ca nu s-a luat nici o decizie in legatura cu situatia unor prefecturi din judete cu populatie preponderent maghiara, precum Harghita si Covasna. Boc a spus ca Prefectura Bucuresti revine Aliantei D.A. Potrivit unor informatii din PD, cele mai mari sanse sa ocupe acest post le are secretarul executiv al acestui partid, Silvian Ionescu, care are sustinerea tuturor organizatiilor de sector. Potrivit presedintelui PD, noii prefecti ar putea fi numiti pana la 10 ianuarie, iar secretarii de stat pana la 15 ianuarie.

UDMR nu cedeaza postul de prefect in Covasna

Repartizarea prefectilor inca nu este o problema inchisa. Ea ar trebui insa sa fie cat mai repede solutionata, nu fiindca nerezolvarea ei ar da nastere la vreo criza politica acuta, ci pentru ca dauneaza imaginii interne si externe a coalitiei. Punctul de vedere prezentat in randurile de mai sus apartine presedintelui executiv al UDMR, Takacs Csaba, si a fost enuntat dupa ce s-a incheiat o noua runda de negocieri intre partenerii coalitiei aflate la putere. "Sper ca si ceilalti au inteles ca e mult mai multa nevoie de stabilitate politica in acest moment decat de scandaluri politice. Nu pot sa cred ca in 2005 exista forte politice democratice in Romania care apreciaza ca anumite functii nu pot fi ocupate din pricina unor considerente etnice", a continuat liderul executiv al UDMR. "Mai precis ca maghiarii n-au dreptul sa aiba acces la anumite posturi de decizie". Takacs Csaba ne-a declarat ca si asupra UDMR au fost si exista presiuni din partea unor cercuri ale maghiarimii, dar liderii Uniunii au reusit sa le atenueze. El dadea exemplul judetului Harghita, unde pentru un maghiar este greu de inteles de ce prefectul nu poate fi un consangean, din moment ce 6 din 7 locuitori sunt de aceasta etnie. "Dorim ca acordurile de principiu care au fost deja realizate sa nu fie renegociate de la capat, doar pentru a satisface niste ambitii locale", adauga Takacs Csaba, facand trimitere la judetul Covasna, unde problema numirii unui prefect maghiar a revoltat populatia romaneasca. Conducerea UDMR spera de la viitoarele negocieri o solutie conforma cu ceea ce se petrece acum in Europa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.